Interjú: humoristák, zenészek, színészek és a labdarúgás

Digiqole Ad

A sport és azon belül a labdarúgás egy szórakozást biztosító tevékenység. A világon és Magyarországon ezen kívül sok más szórakoztatói iparág létezik, mint például a stand-up comedy, a színészet vagy a zene. Ezek képviselői gyakran kapcsolódnak ki a sporttal, vagy konkrétan a labdarúgással. Hogy miképp játszik életükben szerepet a labdarúgás a szakmájuk mellett, az a következő interjúkból kiderül. A Tizenhatoson Belül podcastnek nyilatkozott Aranyosi Péter, Erős Roland (Strong R.), illetve Schmied Zoltán. 
Footballhun TV-tartalom.

Az interjú 2023 tavaszán készült.

(fotó: DVTK, Vadnai Szabolcs, Földesi Máté)

Négy-féle egységes témában kérdeztük a művészeket:

  • Hogyan kerültek a szakmájukba
  • Hogyan tudták összekapcsolni a szakmájukat a labdarúgással
  • Melyik csapatoknak szurkolnak
  • Melyik volt a legszebb stadion, ahol jártak
  • A végén pedig +1 érdekességet is olvashatunk a vendégekről

Az interjúalanyokról

Aranyosi Péter: Magyarország egyik legnépszerűbb humoristája és a Diósgyőr futballcsapatának szurkolója. 2017-ben a Karinthy-gyűrű, 2018-ban a Miskolci Múzsadíj kitüntetését kapta meg.

Erős Roland: (Strong R.): Zenész, DJ. 2021-ben „Az orosz vakcina” című zenéje mára már elérte a 9 millió megtekintést a YouTube-on, de emellett a Ferencváros 2020-as Bajnokok Ligája menetelésének kapcsán Naksival és a Fradival közreműködve kiadták a „Budapest zöld-fehér” című számot, ráadásul a 2021-ben megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dalát (We Are The People) szerző Martin Garrix is játszotta a zenéit.

Schmied Zoltán (színész): Legismertebb szerepét „A mi kis falunkban” töltötte be Rádi János, a pap szerepében és az HBO egyik legnépszerűbb magyar sorozatában, az Aranyéletben is szerepet kapott. Játszott a „Brazilok” című filmben, most januárban pedig egy szponzor karakterében tűnt fel az RTL legújabb sorozatában, a Gólkirályságban.

Mesterségem címere:

Aranyosi: „Tanárnak készültem, de végül a sors úgy hozta, hogy humorista legyek. Sokat dolgoztam Fábry Sándornak, mint háttérember és végül rájöttem, hogy eltudom mondani a saját poénjaimat egyedül. 1 éve jöttem ki a kórházból, majdnem meghaltam COVID-ban, itt átgondoltam az életemet, csökkentettem a fellépéseim számát, hogy több időt tudjak szánni a családra és a barátokra. Egy jó humoristánál fontos nyilván a jó humor, az előadói készség és a szerencse, valamint a kitartás, ahogy minden más művészi ágban. Futballhasonlattal élve mi felkészülési mérkőzéseken jöttünk fel. Évekig jártunk egy presszóba, ahol 50-60 ember nézte az előadásainkat, fele barátod volt, felét meg már ismerted. Itt lett akkora rutinunk, hogy feltudtunk jönni élesbe és felléphettünk a nagy nyilvánosság előtt is.”

Strong R. „Nagyon szerettem a zenét gyerekkoromban. Később a saját zeném szerzése nagyon foglalkoztatott, elkezdtem hangszeren próbálgatni magam, de végül az elektronikus zenével találtam meg azt a módot, amivel tudok saját zenét szerezni. Először csak vágtam, remixeltem és utána jöttek komolyabb zenék. „Az orosz vakcina” ötlete úgy jött, hogy a COVID miatt rengeteg időm volt, elkezdődött az oltakozási időszak és én erre írtam egy ironikus zenét csak poénból, majd gondoltam legyen egy vicces videóklipp is, nem nagyon készültem rá. Szóltam a haverjaimnak, hogy hozzanak símaszkokat, szereztünk Ladákat, majd lementünk Nyergesújfalura és a telefonommal vettük fel a klippet. Egy zenét az elejétől a végéig megírni egy hónap és kell bele pár sor, ami slágerszerű, könnyen megjegyezhető az emberek számára.”

Schmied: „Úgy indult, hogy orvos leszek, ám a gimnáziumban lekerültem egy színjátszókörbe a gimnáziumban és ott megszerettem a színészetet. Mivel nem vettek fel elsőre az orvosi az egyetemre, ezért egy színi iskolába jártam hétvégenként. A mi kis falunkat mondhatjuk a legnépszerűbb szerepvállalásomnak, ezt a saját bőrömön is tapasztalom minden nap. Nagyon szeretem a közös jeleneteket és a bakikat Reviczky Gáborral, a focipályán kitörő bunyó nagyon emlékezetes és vicces jelenet volt, ahogyan a tavon járás is és érdekes volt Bata Évával eljátszani azokat a jeleneteket, ahol a papnak döntenie kellett a magánéletéről.”

A szakma és a futball közös kapcsolata:

Aranyosi: „Természetesen a Diósgyőr lelátójának megvan a maga szociológiája. Én, aki rendszeresen kijárok meccsekre, most is viccesnek találom a figurákat, mivel felfokozott idegállapotban vannak az emberek, nem gondolkoznak és kiszakad belőlük az ösztönlény. Ez mindig vicces, érdekes és őszinte, ez a legfontosabb. De az MTK-stadionavatóján a kivetítőn történt incidens, vagy az andorrai vereség is adott lehetőséget beleépíteni egy előadásomba.”

(A szerk. külön kérdésére válaszolva): „A Dragan Vukmir-ügyet azért nem tudnám egy standupos estbe beleépíteni, mivel az első fele üzlet, a második tragédia volt, de amit viccesnek találok, azt természetesen beleéneklem humoristaként.”

(Ha valaki nem hallott volna az esetről: Dragan Vukmir a feljutás kapujába vezette az előző szezonban a Szeged együttesét, miután csapatával a feljutóhelyen lévő Diósgyőrt 5-0-ra megverték Miskolcon áprilisban. Vukmir szinte egyből elfogadta a DVTK ajánlatát, majd sikerült lekormányozni a miskolciakat a második helyről, a szegediek pedig csak negyedikek lettek az idény végére. A 2022-23-as szezont pedig úgy kezdte a Diósgyőr, hogy két meccs után 0 ponttal állt a csapata, a másodosztály kiesést jelentő zónájában, így már augusztusban búcsút vettek tőle.)

Strong R. „Már az, hogy sikerült a Fradinak csinálnom egy zenét, ez eleve egy megtiszteltetés.  Naksi keresett meg, mert neki van kapcsolata a Fradi elnökével. Bevonultunk egy stúdióba, jöttek Fradi-szurkolók, felénekelték a szöveget, én megcsináltam a zenét és így készült a dal. Utána mentem nyilatkozni a Groupamába a Fradi Médiának.  Pont interjú közben egy hangpróbán felcsendült a Bajnokok Ligája himnusza, hidegrázós volt. Az Eb előtt feldolgoztam a „Kiskecét”. Azt azért csináltam mert büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok.”

(A zenében futballmomentumokat is észrevehetünk, pl.: Roland a válogatott mezében dekázgat és felcsendül a Ria-Ria-Hungária szurkolói rigmus is.)

labdarúgás
Schmied Zoltán a Brazilok című filmben (fotó: Brazilok)

Schmied: „Nagyon nehéz volt eljátszani a „Brazilok”-ban a focis jeleneteket. Mi ott kispályán játszottunk, voltak kicsi edzések, viszont, hogy kamera előtt összehozzunk 3 normális passzt, az nem volt egyszerű. Hobbiszinten nem voltam rossz focista, de így is nagyon nehéz, főleg, hogy kitalált passzok, kitalált gólok szerepelnek benne. Nekem nagy örömöt okoz az, ha valami olyat kell forgatni, ami sporttal kapcsolatos. A Gólkirályságnak nagyon örültem, nézőként is nagyon izgatna egy focis sorozat, nemhogy így színészként. Nagyon jól vették fel a futballjeleneteket és érdekes volt a labdarúgás máshogy látni, mint a mindennapokban. A sorozatban nyújtott karakteremben nem igazán hasonlítunk, talán csak annyiban, hogy szeretjük a focit.”

Melyik csapatnak szurkolsz és miért?

Aranyosi: „Az én unokatestvérem sportújságíró, fiatalkora óta kijár, az öcsém talán nálam is nagyobb Diósgyőr-szurkoló, így végül ebbe én is belesodródtam. Amikor lehetőségem van rá, kimegyek a meccsekre, az eredményeket rendszeres követem. Nagyon rosszul éltem meg a kieséseket. De ha külföldre járok fellépni, akkor is van, hogy előveszik a Diósgyőr sálakat Londontól Spanyolországig. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Fradi után a Diósgyőrnek van a legnagyobb szurkolótábora Magyarországon.”

Strong R. „Összességében apukámtól jön a Fradi-szeretet. 12 évesen lettem szerelmes a Fradiba, amikor 2004-ben Pintér Attilával bajnok lett a Fradi Lipcsei Péterrel, Gera Zoltánnal, Dragóner Attilával és példaképemmel, Szűcs Lajossal. Mostanság is járok mérkőzésekre, van, hogy B-középbe, bár a hétvégi fellépéseim miatt nem mindig tudok jelen lenni a bajnokikon, de amikor hétközben játszunk, mindig ott vagyok.”

Schmied: „A nevelőapám nagyon szerette az angol futballt és Liverpool-szurkoló volt, amely rám is átragadt. Régebben a Fradinak is szurkoltam, igaz nem olyan elvetemülten. Amikor időm engedi, akkor járok mérkőzésekre, amikor tudok, akkor a Liverpool meccseire is. Van egy baráti társaság, akikkel együtt szurkolunk a Liverpoolnak, együtt szoktunk utazni meccsekre. Gerrard személyét játékosként nagyon szerettem a mentalitása és az alázata miatta, most is szurkolok neki az edzői pályafutáshoz. Csodálatos élmény volt a 2005-ös BL-döntő és az elmúlt évek eufórikusak voltak, pl.: a Barcelona kiejtése, az Európa-Liga döntő, a Bajnokok Ligája-győzelem, a City elleni szoros pontcsaták a bajnokságban.”

Legszebb stadion, ahol jártál?

Aranyosi: „Természetesen a diósgyőri stadion gyönyörű, nemzetközileg az év stadionja is volt, rendkívül impozáns, Miskolcról jőve úgy néz ki, mintha egy csillagromboló orra lenne az egész. Belül is nagyon szép, jók a szociális helységek, belül végigjárhattam a játékosok öltözőit is. De voltunk Lisszabonban egy 56 ezres stadionban. Marseille volt a legnagyobb élmény a 2016-os Eb-n a Diósgyőr-Újpest Kupadöntő után, amit a régi Puskás Ferenc Stadionban rendeztek meg. Rengetegen jöttek, volt aki Amerikából jött haza a kupadöntőre. De szeretnék még a Bayern München stadionjába eljutni, Barcelonába, vagy egy spanyol másodosztályú meccsre, mondjuk Elchébe.”

labdarúgás
Strong rendszeresen ott volt a ferencvárosi B-középben (fotó: Szabó Miklós)

Strong R. „A Puskás Aréna méretéből adódóan jobban megfogott mint a Groupama, igaz utóbbinak a színe jobban tetszik. A régi Fradi-stadionba is jártam a B-középbe, haverom jóvoltából néha szaladnunk kellett a rohamrendőrök elől, a mérkőzések után a Fradisták szétszedték a metrót, kicsit halálfélelme is volt az embernek. Élőben a Trabzonspor elleni 3-2-es meccs nagyon izgalmas volt, de a legnagyobb élmény a franciák elleni mérkőzés. Az kemény menet volt, mert előtte nap bulim volt, hazaértem, aludtam 2 órát majd mentem a meccsre, mert korán kezdődött, nagyon meleg volt, fekete pólóban mentünk, tűzött ránk a nap, de amikor Fiola góljánál az egész stadion felrobbant és amikor a himnuszt hallgattuk majd egy ilyen válogatott ellen egy nagyszerű eredményt elértünk, azi óriási volt.”

Schmied: „Többször is voltam az Anfielden, mindig nagyon jó élmény volt. Ha nem történik semmi a pályán, olyan hangulatban, ami ott uralkodik, akkor is jól érzi az ember magát. A nagy rangadókon és az esti BL-meccseken óriási hangulat van. A közeli BL-meccseket is figyeltük a baráti társasággal és így kijutottunk Münchenbe, Mariborba, Zágrábba és Madridba is, úgyhogy több európai városba is eljutottam. Voltam Londonban Chelsea-Liverpool meccsen, az Anfielden ott voltam egy Arsenal elleni győzelemkor, vagy amikor Mignolet az utolsó percben tizenegyest védett a Stoke City ellen. Nagyon szimpatikus az állandósult piknik-hangulat hétvégente Angliában, amikor forduló van.”

LABDARÚGÁS
Az a bizonyos réztábla (fotó: DVTK)

+1 érdekesség:

Aranyosi: „Nagyon jó kapcsolatom van a klubbal. Amikor Miskolcon Múzsa-díjat kaptam, akkor a DVTK-tól kaptam egy saját széket egy Aranyosi Péter feliratú réztáblával, de nekem nagy öröm, hogy a »nagyöreg« diósgyőri játékosokkal együtt nézhetem a meccset.”

Strong R. „Korábban profi labdarúgó szerettem volna lenni, egyszer eljutottam egy NB II-es meccsig. Amikor Tatabányán védtem, akkor Siófokon sérülés miatt hiányzott az egyik kapusunk, a másikat kiállították és jöttem én. Márciusban igazoltam vissza szülővárosomba, Nyergesújfalura, ahol a hétvégén már védtem is, és lehet, hogy az Amatőr Kupa döntőjén is én védek a Felsőzsolca ellen.” (A szerk.: az Amatőr Kupa döntőjét egyébként az MTK Budapest stadionjában rendezik és az M4 Sport rendszeres közvetíti a Magyar Kupában a két legmesszebb eljutó megyei csapat döntőjét).

Schmied: „Korábban versenyszerűen öttusáztam, innen van a mai napig is a legjobb barátom. Eléggé betáblázta a napjainkat a heti 3 edzés az iskolával együtt, de nekem a gyerekkoromat adta az öttusa. A labdarúgást már akkor is nagyon szerettem, de csak hobbiszinten űztem. A sportot később azért hagytam abba, mert azt gondoltam, nem vagyok elég jó, nem tudtam eléggé nagy sikereket elérni benne.”

Összegezve a labdarúgás egy remek kikapcsolódás a művészeknek, akár a sport űzése, megtekintése, vagy egy különleges utazás szempontjából is, szakmájukkal pedig akár a labdarúgás világába is bele tudtak csöppeni egy előadással, egy csapatnak írt zenével vagy futballal kapcsolatos jelenetek eljátszásával.

Köszönjük Aranyosi Péternek, Erős Rolandnak és Schmied Zoltánnak, hogy elfogadták interjúkérelmet.

Az interjú 2023 tavaszán készült.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: DVTK, Vadnai Szabolcs, Földesi Máté