Köln: a klubhűség kevésbé ismert mintapéldái – Hector és Horn

Digiqole Ad

Maldini (Milan), Giggs és Scholes (Man. United), Puyol (Barcelona), Totti (Roma), Gerrard (Liverpool). Ebben felsorolásba nehezen látjuk bele Jonas Hector és Timo Horn nevét, nem igaz? Pedig klubhűség tekintetében ott a helyük – két igazi Köln-legenda története.

Köln
Mit élnek még át a Kecskék színeiben? (fotó: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images; Lukas Schulze/Getty Images)

2017-ben a nagy múltú Bundesliga-klub Köln elképesztő El-selejtezős helyet ért el; az évtized legerősebb Kölnje volt az. A 25 bajnoki gólt összehozó Anthony Modeste mellett pályafutása csúcskorszakát élvezte Jonas Hector és Timo Horn is. A két labdarúgó a 2010-es évek kezdte óta a klub játékosa, illetve neveltje, Horn már 2002-ben játszott a fehér-pirosak utánpótlásában. „Az 1. FC a csapatom, Köln az otthonom” – e szavak Timo Horn száját hagyták el. – Kaptam ajánlatokat régen Angliából, de nem mentem oda, hiszen tisztában volt vele, hogy a német kapusiskola sokkal magasabb szintet képvisel. Ezért maradtam Kölnben, ami minden volt, csak nem rossz döntés!”

No Köln, no party!

Pedig mind Hornnak, mind pedig Hectornak számtalanszor meg lett volna a lehetősége, hogy karriert építsen magának. Elég csupán a 2016-17-es szezonra gondolni. Hector éveken keresztül már akkor kirobbanthatatlan volt a német válogatott balhátvédjeként, mentalitásával úgyszintén Lahm utódja tudott lenni. Ő mégis minden áron kitartott a Köln mellett, ami egyáltalán nem egyszerű, ha az embert Európa topklubjai hívják.„Ha mindent megkapok itt Kölnben, amire szükségem van, akkor miért menjek el?” – reagált még 2017-ben Hector a Juventus, a Dortmund és a Bayern érdeklődésére.

Köln
Kiválóan védett az olimpián (fotó: MARTIN BERNETTI/AFP/Getty Images)

Horn ugyanakkor a nagy német kapusversenyekbe, Neuer, Ter Stegen, Weidenfeller, Trapp és sokan mások mellett nem tudott beleszólni. 2016-ban legalább az olimpián ott lehetett, ahol az első két csoportmeccs után tökéletesen megszervezte a védelmet. A Tottenham érdeklődésének ellenére Horn ugyanúgy a Kölnt választotta.

Természetesen ezzel a döntésükkel mindketten maradtak a sorban, kiváló formájuk ellenére továbbra is alázatos vezéreik és valódi legjobbjaik voltak a Kecskéknek. Egyben vállalták formavisszaesést is, azt hogy topklubokba az élet rendje szerint már nem kerülnek, ahogyan Hector a válogatottól is egyre távolabb került. Fényes időkben maradtak a gárdában, aminek mindent köszönhetnek. És így tettek borús idők esetén…

Köln
Így vigasztalta a kiesét követően Hector Bittencourt-t (fotó: skysports/twitter)

El-esélyek után a kiesés szelei

Így történhetett meg az, hogy átélték a Kölnnel a kiesést is 2018-ban, de hűségükről tanúbizonyságot téve újfent maradtak a klubnál. Könnyű játszani a klublegendát a Bundesligában vagy éppen az El-ben, ám egy kiesést követően nem véletlen, hogy megannyi futballista az alsóbb liga küzdelmeit inkább kihagyja, és távozik. Hector és Horn jelenléte a Bundesliga 2-ban még annál is többet jelenthetett – a klubnak, a szurkolóknak és a csapattársaknak. Létfontosságúnak számított a feljutást követő első, 2019-20-as év, ahol végül sikerült bennmaradni. Egy évvel később azonban már komolyabb gondot jelentett a vonal fölött végezni a fehér-pirosaknak.

Köln
Bennmaradást ért ez hárítás Sorltoh fejesénél? (fotó: Bundesliga/YouTube)

Új és régi szerepkör

Hector, aki 2010-ben csatlakozott a Kölnhez, és a kezdetek kezdetén még a tartalékokkal játszott a negyedosztály darálójában, számára sosem volt idegen a középpálya, anno azon a pozíción kezdte, támadóközéppályásként. A 2020-21-es idény e tekintetben jelentett a német válogatott játékosnak egy új szerepkört, ugyanis először játszott végig egy poszton, ráadásul szűrőként egy szezont a sokoldalú labdarúgó. Viszont a vezérszerep változatlan maradt – a kulcsmomentumokban különösen előjött.

Zsinórban kilenc meg nem nyert meccsel a háta mögött nagyon nehéz helyzetben volt a Köln, négy pontra az osztályozótól. A Mainz ellen 2-1-es előnyről kaptak ki, ekkor történt a sportszerű pillanat, mikor a mainzi Moussa Niakhaté először felsegített Horn-t, azután pedig a reklámtáblák tövében gubbasztó Hector mellé ült. Ez csak még drámaibbá tette a Köln küzdelmét; érezni lehetett, hogy szívükön viselik a klub sorsát, egyben a Bundesliga-tagságot.

Sikerült viszont elkapni a 30. fordulóban a leeresztő Leipziget; Hector duplázott, Horn hat védéssel vette ki a részét, Sorloth fejesénél különösen sokat köszönhettek neki a társak. Az elképesztő történetük folytatódott. Az Augsburg elleni kiesési derbin egy gólzáporos, rengeteget érő három pontot zsebeltek be, ám kiesőhelyen tanyáztak az utolsó játéknapig, amikor végül sikerült kicsikarni az osztályozót.

Üreskapunál ziccerben eltéveszti a labdát…. (fotó: INA FASSBENDER/POOL/AFP/Getty Images)

Nem engedhették

A Bundesliga-osztályozók híresek arról, hogy az elsőosztályú gárda a következő évadra is az marad; a legutóbbi kilenc alkalomból mindössze egyszer jutott föl másodosztályú csapat, 2019-ben az Union Berlin. A berliniek példáját követve, a Holstein Kiel egy meccs után feljutásra állt a Köln vendégeként. Hector csatárként(!) lépett pályára, aki nem sokkal a bekapott gól előtt üres kapura luftot rúgott. Nem engedhette sem Hector, sem Horn, sem a többi kölni, hogy eképpen végződjön.

Köln
…majd a lehető legjobbkor javít a visszavágón (fotó: AXEL HEIMKEN/AFP/Getty Images)

Visszavágó. 2. perc. Hector nem engedhette. Amikor kellett, jött a fejese, ki más szállítaná a korai első, létfontosságú találatot, mint a kapitány. A Köln nagyon elkapta a fonalat, nem bíztak semmit a véletlenre az 5-1-es győzelemmel. Horn és Hector ezt IS átélhette szeretett klubjával. Bennmaradtak, és a hétvégén folytatják a Bundesligában!

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Guardian, Bundesliga

Kiemelt kép: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images; Lukas Schulze/Getty Images