Leipzig 2-2 Köln: kemény dió a Fehérvár EKL-ellenfele

Digiqole Ad

Legújabb hírünk, melyben azt is taglaltuk, Werner visszatért, Szoboszlai hamar ment zuhanyozni, a Köln pedig nagyot küzdött, goal.com-on érhető el.

Köln
(fotó: Oliver Hardt/Bundesliga/Bundesliga Collection/Getty Images)

Szoboszlai kiállítása után pontot mentett a Lipcse a MOL Fehérvár Ekl-ellenfele ellen

GOAL.COM

Szoboszlai piros lapot kapott, Werner visszatért; először játszott legjobbja nélkül a Köln.

A szezonkezdet ellenére sem tisztázódott még minden az RB Leipzig játékosállományával kapcsolatban. Konrad Laimer jövője kérdéses, az új igazolás Xaver Schlager bemutatkozása a Bundesligában pedig még mindig várat magára.

Werner azonban két Londonban töltött szenvedős szezon után visszatért korábbi sikerei színhelyére, a Red Bull Arénába – máris kezdőként. Szoboszlai Dominik szintén a kezdősípszótól kezdve a pályán tartózkodott (az első fordulóval ellentétben), ahogyan Gulácsi Péter és Willi Orbán.

Ami a Fehérvár soron következő Konferencia Liga-ellenfelét illeti, az 1. FC Köln először játszott Anthony Modeste hiányában, a francia ugyanis eligazolt a Borussia Dortmundba, így orvosolva a fekete-sárgák csatárhiányát. Ennek ellenére a Köln nem esett össze a tavalyi negyedik helyezett otthonában, és kulcsembere nélkül sem kapott ki.

Veszélyes pillanatokat élt át az első negyedórában az 1. FC Köln: a nyolcadik percben rögtön egy Szoboszlai-átlövésnél kellett résnél lennie Marvin Schwabe kapusnak. Dani Olmo még ebből a támadásból betalált egy tanítani való tekerésből, igaz, kezezés címén érvénytelenítették a gólt.

A 16. percben úgy tűnt, Timo Wernernek sikerül gólpasszal nyitnia második időszakát a klubnál, ám Nkunku egyértelműen a védővonal mögött tartózkodott. Maradt tehát a 0-0.

Florian Dietz volt hivatott pótolni Modestet, a német csatár az előző idényt még a Köln második együttesében töltötte, itt a 20. minutum előtt sikerült először megtornáztatnia Gulácsit. Néhány percre rá Dejan Ljubicsics tévesztett célt. Bátran letámadtak a vendégek, amellyel nagyrészt a lipcseiek térfelén tudták tartani a játékot. Kingsley Ehizibue remekül olvasta Davide Raum mozgásait, hiába vezették támadásaik jelentős részét a bal oldalon Domenico Tedesco fiai. Szoboszlai, Olmo és Werner visszalépéseivel azon volt, hogy létszámfölényt alakítson ki a pálya közepén, ezzel megkönnyítve a helyzetek kibontakozását.

Mire közeledett az első játékrész vége, felpörögtek az események. Előbb Werner kósza távoli lövésénél bakizott Schwabe (1-0), majd hamar egyenlített a Köln, feledtetve Modestet, Dietz könyörtelenül a léc alá varrt (1-1).

Ennek tetejébe Szoboszlai úgyszintén főszereplő lett, noha igen váratlan módon. A ráadás első percében hátracsapott, és lekönyökölte Florian Kainzot – a játékvezető teketóriázás nélkül felmutatta neki a pirosat.

Köln
Kainz és Szoboszlai párharca (fotó: Stuart Franklin/Getty Images)

Kampl sorsdöntő cserének bizonyult

Domenico Tedesco Kevin Kampl becserélésével igyekezett reagálni, ami jól sült el, hiszen a szlovén higgadt egyéni megoldásaival stabilizálta a Lipcsét, amely a második 45 percben érthető módon a védekezésre fordította energiáit.

Ebben segítséget jelentett az a tény, hogy Benjamin Henrichs ismét eredeti pozíciójában, jobb oldali szárnyvédőként teljesített; a védekezőfeladatokat hatékonyabban végezte el, mint posztelődje, Novo Ramos. Épp kezdte volna átvenni az irányítást a kölni gárda, mégis Wernerék kerültek újfent előnybe; a német csatárt és Nkunkut rosszul osztották el a belső védők, utóbbi talált be. (2-1)

Az utolsó csavar még azonban hátramaradt, a nagyot játszó Kainz magas labdája találta meg Linton Mainát, aki kiharcolt egy szögletet. Két kisszöglet után zsinórban a hamardikat már élesen a kapu elé lőtte Kainz, amit Mohamed Simakan megcsúsztatott, Josko Gvardiol pedig egy szerencsétlen mozdulattal saját kapujába sodort a 72. percben. Éppen elég zavart okoztak a kicsiben elvégzett kombinációk a hazai hátvédeknek; a nyomás kifizetődött. (2-2)

Amadou Haidara beállása tökéletesen szimbolizálta, mik a tervei a mérkőzés hátralévő hányadával a Bikáknak. Végül egy ponttal jött ki ebből a roppant nehéz 90 percből a Leipzig. A Tedesco-érában még sosem zártak három egymást követő találkozót győzelem nélkül a lipcseiek.

Nem adta olcsón a bőrét a Köln, és azzal a támadójátékkal, amit Steffen Baumgart honosított meg Kölnben, bizony a Fehérvárnak egyaránt számolnia kell.

Szerző: Bózsik Tamás főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Oliver Hardt/Bundesliga/Bundesliga Collection/Getty Images

További cikkeink