Nagy-magyar foci: a Sepsi még a szünet előtt visszatérhet a győztes útra

Digiqole Ad

A Sepsi OSK az őszi idény három – papíron – legnehezebb bajnokiján van túl; a DAC tovább folytatná az élmezőnyhöz való felzárkózást; a Topolyának pedig plusz löketet adhat az Olimpiakosz elleni elképesztő döntetlen. Cikkünk eredetileg az Unibeten jelent meg.

Sepsi
(fotó: Tókos Csaba)

A Sepsi még a válogatott szünet előtt visszatérhet a győztes útra
UNIBET

Így ünnepelt a Blue Betyars ultracsoport és a TSC az első csoportkörös pontszerzés után (fotó: TSC)

Topolyai SC-Szpartak Zlatibor, vasárnap 17:30

A Topolya történelmének legnagyobb sikerével hangolt hétvégi bajnokijára. Az Európa-liga második játéknapján 2-0-s hátrányból állt fel a TSC, és bravúrosan 2-2-re mentette a mérkőzést. Ezúttal azonban nem sikerült úgy kezdeni, mint a West Ham ellen, a Topolya több alkalommal is túlzottan kinyílt az első félidő első felében, amit az Olimpiakosz azonnal megbüntetett. Csakhogy jól reagált a TSC a bekapott gólra, emellett az együttes védekezése szintén stabilizálódott. Zarko Lazetics fiai a második kapitulálás ellenére sem estek össze, sőt, hat percre rá jött a válasz, majd az észak-bácskaiak kiegyenlítettek, a hajrában már emberelőnyben játszva. 

„Igazi észak-bácskai rangadó vár ránk, beszélhetünk helyi rivalizálásról is – világított rá a soron következő bajnoki fontosságára Lazetics. – Elég azt mondani, hogy a tavalyi idényben a Szpartak azon kevés csapat közé tartozott, amelyet nem sikerült legyőznünk.”

Bár a múlt fordulóbeli pontvesztésével visszacsúsztak a második helyre az Oroszlánok, egy esetleges győzelemmel tartanák a kétpontos különbséget az első Partizannal szemben.

A Trnavával szemben nem jött ki a lépés, noha fölényben játszott a Dunaszerdahely (fotó: Fekete Nándor)

DAC-Zólyombrézó, vasárnap 17:30

Egészen a legutóbbi fordulóig tartott a Dunaszerdahely Slovan-verésből nyert lendülete, ugyanis a Szpartak Trnava ellen gyenge játékkal vesztettek megyei rangadót a sárga-kékek. Bár a helyzetkihasználással és a hatékonysággal akadnak problémák ebben a szezonban, amire tökéletesen rávilágított legutóbbi 90 perc – ha valami, akkor a csapat védelme támpontot jelenthet a rossz formából való kilábaláshoz. A DAC kilenc meccsen nyolc gólt kapott, ami a legjobb mutató a szlovák bajnokságban.

Ennek a hátsó sornak az egyik legstabilabb pontja Csinger Márk. A magyar U21-es válogatott hátvéd meccsenként négy megelőző szerelést átlagol és közel 11 lecsorgó labdát gyűjt be a bajnokság idei kiírásában; csapatszinten mindkettő kiemelkedő adat a belső védők között.

Egy újabb igazi erőpróba vár a csallóköziekre, mivel a Zólyombrézó a tabella második fokán tanyázik, illetve az első helyezett Trencsénnel szemben döntetlent ért el.

Universitatea Cluj-Sepsi OSK, hétfő 20:00

Meglehetősen negatív szériába került a Sepsiszentgyörgy, amely a legutóbbi öt tétmeccséből egyszer sem hagyta el győztesen a pályát. Az OSK dobogós céljait tekintve különösen fájó a román élvonalban zsinórban elszenvedett négy vereség, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a bajnokság élcsapataival mérkőztek meg Varga Rolandék. A bajnoki címvédő Farul és a jelenlegi listavezető FCSB után a hétközi, 5. fordulóból pótolt találkozón a második CFR Kolozsvárral csaptak össze a háromszékiek. Hiába volt pariban ellenfelével, végül 3-0-s vereséget szenvedett Sepsi. Liviu Ciobotariu fiai az Universitatea ellen javíthatnak majd idegenben, ahol várhatóan Kecskés Ákos ismét tagja lesz a kezdőtizenegynek.

Sajnos a két csapat 2022-23-as bajnokija nem a labdarúgásról szólt, ugyanis az Universitatea Cluj ultrái magyarellenes rigmusokat skandáltak, illetve molinókat feszítettek ki többek között a trianoni békeszerződés dátumával, valamint a „Székelyföld nem létezik” szöveggel. A játékvezető – a hangosbemondó figyelmeztetése után – a 25. percben félbeszakította a mérkőzést. Végül azonban visszavágott a székelyföldi csapat, és 1-0-s győzelmet aratott.

Szerző: Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Tókos Csaba

Forrás: YouTube/TSC, SofaScore, Székely Sport, NSO