Raspadori & Scamacca – a Sassuolo félelmetes csatárduója

Digiqole Ad

Ismeretlenség után, felkapottság előtt – hétről-hétre összegyűjtjük azokat a feltörekvő labdarúgókat, akik a topfutball ütemébe belekóstoltak, de még az igazán nagy áttörés előtt járnak. Giacomo Raspadori és Gianluca Scamacca a Serie A negyedik legveszélyesebb csatárkettőse a maguk 18 góljával; és Domenico Berardival kiegészülve akár még látótávolságba kerülhet az európai kupaporond.

Raspadori
Hamarosan jöhet az áttörés Raspadorinak és Scamaccának (fotó: Matteo Ciambelli/DeFodi Images/Getty Images; Jonathan Moscrop/Getty Images)

Roberto de Zerbi kellőképpen nyomott hagyott a klub DNS-ében látványos, direkt támadófutballjával, amely az olasz középmezőny üde színfoltjává tette a Sassuolót. De emellett a játékosokra is tökéletes hatással volt a játékstílus, amelynek köszönhetően sokak pályafutásuk legjobb időszakát élték (és több esetben élik) de Zerbi keze alatt. Ilyen volt Manuel Locatelli, Domenico Berardi, Hamad Junior Traoré, Filip Djuricic és a későn érő Francesco Caputo.

Alessio Dionisi, az új szakvezető, elődje elképzeléseit szeretné továbbvinni, ami a gárda felfogását illeti; Raspadori és Scamacca pedig nagy nyertesei ennek, és a Milan elleni összecsapások mindkettőjük pályafutásában döntő jelentőségűek voltak.

Raspadori lett január legjobbja

Külön utakon – Raspadori

Raspadori teljes mértékben Sassuolo-nevelés, és 2018-tól a felnőtt keret tagja (pont ekkor érkezett de Zerbi is). Már ekkor látszott, de Zerbi bízik benne. „Nem kellett sok idő, hogy meggyőzzön képességeivel” – mondta a csiszolatlan gyémántról az olasz mester.

Viszont nehezen épült be egy kissé az olasz titán, a már említett Caputo ugyanis két idény alatt 32 alkalommal mattolta a calcio kapusait, ezzel a Sassuolo egyetemes gólfelelőse és sztárja lett. Raspadori személyében viszont a méltó utódlás már készen állt, és megkezdődött.

A 29. játéknapon Raspadori kezdőként, illetve csapatkapitányként vezette csapatát egy 2-2-es bravúrdöntetlenre a Roma ellen. Raspadori egy góllal vette ki a részét az emlékezetes estéből. „Először viselhettem a csapatkapitányi karszalagot a Roma ellen, ez fordulópont volt számomra – tekintett vissza első csapatkapitányságára a Sassuolóban. – Ez volt az első pillanat, amikor azt éreztem, hogy meghatározó játékosa vagyok a klubnak.”

Raspadori
Ott járt az Eb-n is… (fotó: Claudio Villa/Getty Images)

CSK; gól a Milan és a Juventus ellen

Nem kérdés, nagy motivációként hatott mindez, az ezt követő három összecsapáson kétszer továbbra is Raspadori viselhette a megtisztelő karszalagot. Majd jött a San Siro bevétele.

Két csodás találatával legyőzte a Sassuolo a nagy Milant a San Siróban – egészen döbbenetes volt átélni. „Sose hittem volna, hogy egyszer duplázni fogok a San Siróban” – merengett a Sassuolo aznapi hőse. Utána a Juventus hálóját is bevette.

Akkor még nem tudhatta, hogy milyen sokat érhet még neki az a néhány remek teljesítmény a szezon utolsó heteiben. A Sassuolo neveltje ugyanis Eb-kerettag lett a nyáron, és Raspadori csakúgy Európa-bajnoknak mondhatja magát. „Rendkívül erős, és a válogatott játéka remekül passzol a stílusához, de az olasz bajnokságban szintén megmutatta, hogy mennyire versenyképes.” – nyilatkozta Raspadori behívásáról de Zerbi.

Külön utakon – Scamacca

Annyi kijelenthető, hogy Scamacca egészen más pályaívet tudhat magáénak, mint csatártársa. Lazio-nevelésnek mondhatja magát, ráadásul ezután a Roma akadémiáján csakugyan megfordult, ami igencsak szürreális dolog. Bár már 2017 óta tagja a Sassuolo első csapatának, évekig kölcsönadták: megjárta Hollandiát és az olasz alsóbb osztályokat. Mígnem jött a tavalyi idény a Genoában, ahol 12 gólt ért el. Nem bizonyult meglepetésnek, hogy a zöld-fekete klub és Dionisi mester már számított rá a 2021-22-es kiírásban.

„Dionisi a kezdetektől fogva világos és egyenes volt velem – méltatta az olasz trénert Scamacca, aki először lett meghatározó játékosa a klubnak. – Mindig hálás leszek neki, ő volt az első, aki igazán hitt bennem.”

Gianluca Scamacca (C) of US Sassuolo celebrates with... : News Photo
Örömünnep a San Siróban (fotó: Nicolò Campo/LightRocket/Getty Images)

Milan-mumusok

Lement az őszi szezon első fele, és Scamacca egyelőre még Raspadori cseréjének mondhatta magát a 4-2-3-1-es felállásban, ámbár minden megváltozott a 14. játéknapon: a Milan elleni újabb három pont az együttes és a két játékos formájára hasonlóan komoly hatással bírt.

A 3-1-re végződő összecsapáson a Sassuolo újfent megtréfálta a milánói alakulatot, Scamacca Raspadori asszisztjából szerezte idénybeli negyedik gólját; később a másodikat is ő lőtte, csakhogy végül Kjaer öngóljának adták meg. Innentől kezdve Raspadori, Scamacca, valamint Beraradi vezérletével egy hatmeccses veretlenségi szériát hozott össze az olasz csapat.

Sokoldalú Sassuolo-támadójáték

A duó sikeressége a Sassuolo dinamikájában is rejlik, hiszen a támadósor folyamatos mozgásban, átalakulásban van egy meccs folyamán. Nincsenek igazán állandó pozíciók, ezért Scamacca is többet váltogatja a helyét, mint egy átlagos ék.

Többször láthattuk, a Milan ellen szintén, hogy Berardi és Raspadori a belső középpályás posztján helyezkedett, míg a két középpályás ment előre letámadni Scamacca mellé. Egyúttal a topcsapatok ellen az is megszokott, hogy a szélsőtámadók egészen mélyen visszazárnak – besegítve a védekezésben-, majd a következő pillanatban már fordulnak a kontrával. Nem volt ez másként az Inter-veréskor és a Fiorentina megtréfálásakor sem.

Raspadori középcsatárként a tavalyi szezonban sokat mozgott vissza, akárcsak most, ami tudniillik mindig veszélyes az ellenfél szempontjából, ugyanis ilyenkor nehéz eldönteni, ki vegye fel a visszalépő csatárt. „A büntetőterületen belül is hatékony, de a támadásokból úgy veszi ki a részét, akár egy igazi tizes” – állította de Zerbi csatára játékstílusáról.

Azzal, hogy Scamacca megjelent a kezdőcsapatban, Raspadori főként visszavont csatárt játszik 2021-22-ben, jóllehet a balszélen is alkalmazkodott, ahonnan többször már Scamacca mögé, illetve mellé húzódott az adott meccsszituációban. Ebből kiindulva sem idegen számára az új szerepkör. Ezt illusztrálandó, már három alkalommal sült el a lába a tizenhatoson kívülről, ezzel holtversenyben első a ligában.

Empoli FC v US Sassuolo - Serie A : News Photo
Érkezett a beadásra (fotó: Lisa Guglielmi/LiveMedia/NurPhoto/Getty Images)

Scamacca inkább a kapu előterében időzik többet, helyzetei közül hatot a boxon belülről értékesített, és erős fizikumával tökéletesen tudja tartani és fedezni a fellőtt labdákat. Emellett robbanékonyságát, illetve gyorsaságát a kontráknál tudja kamatoztatni, így kaphatott el már több klubot is a top hatból a Sassuolo.

A 23 éves olasz befejezővel azonban egy újabb gólszerzési lehetőség van Dionisi tarsolyában, mégpedig a beadások. Tudatosan a hosszúra robbant be a Genoa, valamint az Inter elleni góljánál, egy újabb megszokott fegyver, amivel teret tud magának szerezni a tizenhatoson belül (lásd: az Empoli otthonában elért találata); de kapura csakugyan előszeretettel húz valamelyik szélről Scamacca, egy, az oldalvonal mellett kapott kiugratásból.

Nemhiába a nagy felhajtás, Raspadori és Scamacca a topfutball egyik feljövőben lévő csatárduója, akikért sorban állnak a vevők. Mindazonáltal Dionisi szerette volna megtartani a kettőst, ennélfogva nem lett téli transzfer, igaz, meglepődnénk, ha nyáron már nem távoznának. Berardi azon a véleményen van, hogy „már készen állnak a szintlépésre.”

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Forza Italian Football, Serie A You Tube, FIGC, FantaCalcio, Football Italia, Football Italia 2

Kiemelt kép: Matteo Ciambelli/DeFodi Images/Getty Images; Jonathan Moscrop/Getty Images