Ez a Konferencia Liga nem nekünk való

Digiqole Ad

Legújabb elemzésünkben végigvesszük a magyar csapatok startját a nemzetközi porondon, ami egyben nyögvenyelős, érthetetlen (akárcsak a Konferencia Liga) és idegenlégiósokban dús egyszerre.

Cikkünkből kiderül, miért!
Footballhun TV-tartalom.

Egyelőre nincs sok pozitív élményünk az új sorozattal kapcsolatban (fotó: MTI/EPA/Tom Kalnins; MTI)

„Ezt a Konferencia Ligát nem nekünk találták ki” – e szavak hagyták el a számat az Újpest-Vaduz mérkőzés közvetítésekor a 78. perc környékén.

Az újonnan létrehozott európai kupasorozat, a Konferencia Liga nagyobb esélyt biztosít kisebb európai csapatok őszi nemzetközi szerepléséhez a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett. Mi az előny? Könnyebben és többen szerepelhetünk ősszel a nemzetközi kupaporondon. Mi a hátrány? Az Európa-ligában konkrétan nincs csapat, és kevesebb rangos meccset vívhatunk. A harmadik számú európai kupasorozat ténylegesen háttérbe szorította sok téren az El-t, noha az papíron egy magasabban rangsorolt liga.

Konferencia Liga
Komoly pofon volt.. (fotó: molfehervarfc.hu)

Fehérvár

Idén a MOL Fehérvár, a Puskás Akadémia és az Újpest képvisel minket a Konferencia Ligában, de hogy?! Örmény és finn ellenfelek az első körben a Fehérvárnak és a PAFC-nak; az Újpestnek pedig még meccset sem kell játszania ahhoz, hogy ott legyen a második körben. A Vidi borzasztó nyögvenyelősen játszott hazai döntetlent az örmény ötödik Ararat Yerevan ellen, hogy aztán kiessen a visszavágón egy 2-0-s vereséggel. Hol is volt az utóbbi években a Vidi? 2020-ban El-playoff; 2018-ban El-csoportkör és BL-play-off; 2017-ben El-play-off, 2016: El 3. selejtezőkör. Egyedül a 2019-es vaduzi zakó az, ami kilóg ezek közül, a többi mind szép eredménynek mondható.

Konferencia Liga
Elég hamar eldőlt a lett második elleni párharc (fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Puskás Akadémia

Az eléggé szűk történelemmel rendelkező felcsúti csapat már a második európai kupaszezonjára készülhet. A 2 év alatt tény és való, Hornyák Zsolt remekül összekapta ezt a gárdát. Az eddig sokszor összevásárolt, majd távozó légiósok helyett minőségi alapemberek és több magyar játékos is érkezett. Közülük Géresi, Spandler és Tóth Balázs Marco Rossi figyelmét is felkeltette, míg Kiss Tamás és Komáromi György is berobbantak az elmúlt szezonban fiatal koruk ellenére. 5 éve még a másodosztályban, most Európában indulhatott a PAFC szezonja, méghozzá az Inter ellen. (Noha nem az olasz bajnok milánói csapatról, hanem a finn Turkuról van szó). Slagveer egy félidő alatt lerendezhette volna a továbbjutást, ám a hollandot úgy nézett ki nem vírus,  hanem gól ellen oltották be. A végén még a maroknyi felcsúti és a Puskásnak drukkoló magyar fanatikusok örülhettek Plsek egyenlítő góljának.

Aztán a visszavágón egy komikus öngóllal és egy szemkápráztató van Nieff bombával 2-0-ra verte a szinte pályán sem lévő finneket a Puskás.

Nem mondhatnánk, hogy az RFS Riga világverő együttesnek számítana, de az első 30 percben gyakorlatilag elintézték a felcsútiakat az egész párharcot. A helyzetkihasználás, a védekezés és az eredmény is elvárások alatt, a lett csapat 3-0-ra győzött 5-20-as lövésaránnyal… Veszítenivaló már nem lesz csütörtökön a Pancho Arénában.

Konferencia Liga
Kár azért a bekapott gólért (fotó: MTI/Szigetvári Zsolt)

Újpest

Ezeknek az eredményeknek a tudatában fogadhatta a liechtensteini Vaduzt az Újpest a Konferencia Liga selejtezőjében. A Vaduz 2 éve a Vidit, 15 éve 4-1-el pont a lilákat ejtette ki.

Mivel Liechteinsteinnek nincs bajnoksága, a Vaduz a svájci első osztályban játszik, ahonnan tavaly ki is esett. Oenning nem tartotta sokkal esélyesebbnek az Újpestet, látva a fenti eredményeket, még inkább nem lehetett az ember bizakodó. Főleg úgy, hogy az Újpest a bajnokságban elért eredményével közelebb állt az NB II-höz, mint Európához. A meccs kiválóan kezdődött, 7 percet kellett csak várni az első újpesti gólra; a mezőny egyetlen magyarja, Stieber Zoltán szerezte meg a vezetést. Ezt duplázta meg az addig a labdában csak csetlő-botló Tallo. A Vaduz teljesen veszélytelenül és lélektelenül játszott. Cicek mégis úgy gondolta, lő egyet messziről. A labda nagy erővel középre jött, amit Banai belepkézett.

Itt már nem először játszhattunk el a gondolattal: ez az EKL egyelőre nem fekszik nekünk.


A Zalgirisszal játszott odavágón a lényegi kérdések egy félidő alatt eldőltek (fotó: Csudai Sándor/Origo)

Bajnokok Ligája

Ferencváros

A Bajnokok Ligájában megizzadt a koszovói bajnokkal szemben a Fradi, de Peter Stöger együttese végül 6-1-el  lépett túl a Prishtinán. Később a litván Zalgiris Vilnius sem okozott különösebb gondot, ugyanakkor nagyobb arányú győzelem is lehetett volna.

Sokan bírálják a Fradit, hogy egyre kevesebb magyar alkotja a kezdőt (a Zalgiris elleni odavágón például csak Dibusz volt az egyedüli hazai játékos), ezért a 4 európai kupainduló közül összeszedtünk 11 magyar játékost, akik egy kezdőt alkotnának. Természetesen nem az idei formájuk alapján választottuk ki őket.

Kapus: Dibusz Dénes (FTC)

Védősor: Fiola (FEH)-Botka (FTC)-Spandler (PAFC)-Nagy Zs. (PAFC)

Középpálya: Nego (FEH) Sigér (FTC) Stieber (ÚJP)

Támadósor: Kiss (PAFC) Nikolics (FEH) Simon (ÚJP)

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: MTI/EPA/Tom Kalnins; MTI

További cikkeink