Van de Beek kálváriája: nem kapott magyarázatot Solskjaertól

Digiqole Ad

Donny van de Beek a 2019-es Ajax utolsó nagy bástyájaként hagyta el a klubot a 2020-as nyári transzferidőszakban, és csatlakozott a Manchester Unitedhoz. A manchesteri kaland azonban egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan a holland várta: mindösszesen három PL-találkozón kezdett van de Beek.

A rémálomnak az evertoni kölcsönszerződés egy időre végett vetett, de az eltékozolt másfél évet nem lesz könnyű bepótolni.

van de beek
Több fotó készült van de Beekről edzésen, mint meccsen (fotó: Matthew Peters/Manchester United/Getty Images)

„De hol fog játszani?”

Alapvetően, látva, hogy a 2000-es évek egyik legjobb Ajaxa de Ligtet, van de Beeket és társaikat nevelte ki, bármely játékos szerződtetése jó döntés lett volna a topklubok számára a holland élcsapattól. Ez alól ugyanakkor van de Beek és a Manchester United esete kivétel. Beleillett a 2019-es BL-elődöntős megszerzése a Vörös Ördögök elmúlt évekbeli átigazolási stratégiájába; egy fiatal, tehetséges játékos csatlakozott a klubhoz, akire a jövő gárdája épülhet. Ám a keretbe nem passzolt van de Beek. (Az megint egy újabb téma, hogy Manchester vörös felén égetőbb szükség lett volna egy belső védőre vagy egy szélsőre ez idő tájt).

Mivel Solskjaer alatt teljesen alapvetővé vált a 4-2-3-1-es formáció, a feltörekvő hollandnak már ekkor borús jövő látszott az Old Traffordon. Ennek a hadrendnek az égköve egyértelműen Bruno Fernandes volt, aki még a legkilátástalanabb játék ellenére is rendre kisegítette a csapatot. A portugál tehát mozdíthatatlan volt; ahogyan Paul Pogbához csakúgy ragaszkodott a norvég szakvezető – már amikor egészséges volt. Felmerülhetett a gyémántközéppálya ötlete a holland leigazolásával, amelyben elférhetett volna a középpálya összes kulcsfigurája – kivéve a szélsőket -, jóllehet erre a gyakorlatban egyszer sem láttunk példát.

Nyilván van de Beek is számolt mindezzel a szerződése aláírásakor. A holland meg szeretett volna harcolni azért, hogy labdába rúghasson ilyen világsztárok mellett; hiszen a csapat legjobbjának, illetve egy világbajnoknak a helyére pályázott. Nem lehetett várni, hogy van de Beek azonnal meghatározó legyen új klubjában, és a pandémia idején egy másik országba, egy teljesen új bajnokságba költöző játékosnak még több beilleszkedési idő kell.

Egyes hírek szerint a Unitednál kezdetben nem voltak megelégedve a játékos fizikai állapotával. Azt gondolta a szakmai stáb, hogy ebben a tekintetben nem üti meg az angol bajnokság szintjét.

Ennek megfelelően talán nem bizonyult akkora meglepetésnek, hogy csupán november legvégén mondhatta magát először kezdőnek a Unitedban van de Beek egy Premier League-összecsapáson; azonban egy hónappal rá egy hatmeccses sorozat erejéig végig padozott a bajnokságban. A középpályás túlzottan hosszas csapatba való beszoktatása idővel több mint egy szezonra nyúlt; jegelése a nyár végeztével egyre érthetetlenebbé vált.

Már júniusban ment volna

Bár van de Beek előzetesen bekerült Hollandia Eb-keretébe, lágyéksérülés miatt ki kellett hagynia a kontinensviadalt, amelyen a hollandok csúfos kudarcot vallottak. Ettől függetlenül az MU középpályása reményekkel telve várta az új klubszezont. Noha 2021 nyarának elején még kölcsönbe szeretett volna távozni, minőségi felkészülést zárt, ami cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint talán a holland edzésmunkájával lehetett gond. Egyúttal a szurkolók is joggal bíztak abban, hogy végre látják esélyt kapni a hollandot.

Mindenesetre ugyanabban a mederben zajlott tovább minden az ősszel is. Nem kapott egyértelmű magyarázatot Solskjaertól arra, hogy miért nem foglalkoztatja őt többet a norvég (egyes forrásokra hivatkozva).

Időközben Cristiano Ronaldo hazatérése sem segítette az eltékozolt labdarúgó dolgát. Igaz, nem közvetlen posztriválisok a portugállal, ámbár a középpályán még nagyobb verseny alakult ki, mert Ronaldo mindig meghatározta a felállást.

Ennek hatására újabb, a távozással kapcsolatos gondolat jelent meg van de Beek fejében, és az Everton már akkor, augusztusban vitte volna. „Terveink vannak vele” – ezt a hangzatos kijelentést tette Solskjaer az Ajax-nevelésre utalva, ennélfogva a váltás meghiúsult.

Új szezon, régi séma

Érthetően van de Beeknek kezdett elege lenni a folytonos padozásból, csalódott volt, hogy nem mehetett a Mersey partjára. Amikor pedig három percet kapott az Atalanta elleni BL-meccsen, illetve tíz minutumot egy roppant hálátlan helyzetben a Manchester Cityvel szemben, hátrányban, az csak rontott a helyzeten. Ekkor már javában zajlott a 2021-22-es évad.

Pogba jórészt a teljes őszt kihagyta, csakhogy Michael Carrick és Ralf Rangnick irányítása alatt szintén hátrébb volt a sorban VDB, mint Fred, Nemanja Matics és Scott Mctominay.

Ne feledjük, ahogyan nem egyszer játszott balszélsőként és szűrőként a francia, úgy van de Beek is befért volna tisztességes időtartamokra. Sőt, annak tekintetében végképp, hogy a német mester érkezésekor még Fernandes jövője is bizonytalanná vált, mert nem feküdt neki Ragnick 4-2-2-2-je.

„Pogbához hasonlóan, a hatos vagy a nyolcas pozícióban tudnám elképzelni, és ide nem egy hasonló képességű játékosunk van” – nyilatkozta a van de Beek-ügyről Rangnick. – Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lenne a Premier League szintjén. Biztosra veszem, hogy kellő játékidő lesz a lábában az Evertonnál, és megmutatja, milyen magas szinten tud ő valójában játszani. Egy fantasztikus embernek, valamint csapatjátékosnak ismertem meg.”

Frank, a megmentő

Az újabb Everton-ajánlat úgy kellett van de Beeknek, mint egy falat kenyér; az ő esetét sokan hasonlítják Davy Klassenéhez, aki hasonló típusú és kaliberű játékosként töltött el egy szezont a Toffeesnál.

Frank Lampard, akit az átigazolási időszak végén neveztek ki az Evertonnál, mindenképpen meg akarta szerezni a Vörös Ördögök osztogatóját és Dele Allit, annak ellenére, hogy mindketten mellőzöttek voltak klubuknál. „Sikerre és játékra éhesen írtak alá; bízom bennük emberileg és a tehetségükben is – így Lampard arról, miért döntött mellettük. – Mostantól az a feladatom, hogy olyan környzetet biztosítsak nekik, amely segít, hogy megmutassák a bennük rejlő adottságokat”

Egyelőre ennyi előrelépés van van de Beek szenvedésében; a Unitednak lesz egy kis ideje kifundálni, mi a terve a spílerrel.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: GOAL.com, Sky Sports, Mirror, Mirror 2

Kiemelt kép: Matthew Peters/Manchester United/Getty Images