Hollandia 0-2 Csehország: holland blama, repkedő poharak

Digiqole Ad

Különleges rangadókat, kuriózumnak számító meccseket hozunk el Meccsezés rovatunkban, most az Európa-bajnokság utolsó budapesti mérkőzéséről készültünk átfogó beszámolóval – méghozzá a helyszínről! Hollandia a csoportkörben látott szép játék helyett valami egészen mással rukkolt elő (vagy inkább semmivel); egy nagy csodát tevő cseh válogatottnak és egy az ötös vonaláig elrepülő holland pohárnak is lehettünk szemtanúi.

Hollandia
Az Eb eddigi legnagyobb meglepetése (fotó: Boros Kinga)

Hollandia jóval korábban kezdte a bemelegítést, amelynek az is lehetett az oka, hogy másfél órával a találkozó kezdete előtt még találkoztunk a cseh válogatott buszával a stadion felé menet. A bemelegítést mindkét cseresor cicázással, a holland és a cseh kezdő pedig ugyanúgy kezdte. A hollandok aztán több csoportban folytatták, ívelgetésekkel, kapura lövésekkel – utóbbinál de Vrij az egyik rendezőt telibe találta… Eközben a cseheknél mindenki lövésekkel készült a meccsre.

Hollandia
A kezdésre várva (fotó: Boros Kinga)
(fotó: Foci Java)

Csoda a Puskásban!

Már az első percben látni lehetett, a kezdőcsapatba először bekerülő Malen, illetve Depay remekül érzi egymást a pályán, ígéretesen játszották meg egymást. A nyolcaddöntő tehát jól indult az Oranjénak. Ennek ellenére Csehország egészen elképesztő labdajáratással tartotta percekig a labdát, amivel visszaszorították a kezdeti holland lelkesedést.

Hiába nyújtotta Hollandia Olaszországgal egyetemben a legszórakoztatóbb játékot a csoportküzdelmek alatt, erre a megmérettetésre merőben más tervekkel küldhette fel csapatát Frank de Boer szövetségi kapitány. Tulajdonképpen rögtön az első holland feljegyezni való erről árulkodott, ez Dumfries helyzete volt. A jobbhátvéd a balszélső pozícióban tűnt fel (egyébként ezekkel a mozgásokkal rendre megzavarta a cseh hátsó alakzatot), tette mindezt egy hosszú indítás elérésének reményében. A hosszú, felrúgott labdák márpedig nem a jellegzetes holland focira emlékeztetnek… Amikor pedig felépített Oranje-akciókról lett volna szó, kitűnt Depayék vertikális játéka. Mintha meg lett volna tiltva, hogy beadják a labdát szélről. Depay többszöri visszalépésekkel próbálkozott, de Jong pedig sikertelen önálló akciókkal. Hollandia nemhogy helyzetekig, hanem kulcspasszokig sem jutott el.

Hogy mi lehetett ennek az oka? Nos, ebben a cseheknek elévülhetetlen érdemei vannak. A védekezéskor sokszor 4-3-3-nak tűnő cseh elrendeződés tökéletesen hatékonynak bizonyult az ellenfél belső három triója ellen. De Jong, de Roon és Wijnaldum mozdulatait könyörtelenül követte Soucek, Barak és Holes. A legszembetűnőbb Soucek és de Jong párharca volt, a West Hamben tündöklő középpályás teljesen elvette a holland titán kedvét. Egyre többször fordult rá az önzőség ösvényére, a motiválatlanságáról már nem is beszélve.

A holland drukkerek már türelmetlenek voltak (fotó: Foci Java)

Csehország sosem késett a tolódással, jól szűkítették a holland középpályát, ugyanakkor egyáltalán nem húzta magára ellenfelét. Ennek eredményeképp az első játékrész klasszikus jelenete lett, ahogyan Stekelenburghöz kerül hátra a labda. Komoly füttykoncerttel kísérte ezt az amúgy igen csöndes holland tábor.

Repülő poharak

Miután beléptünk az 50. percbe, az Oranje egy komoly hullámvasutazást élhetett át. Az 53. minutumban már gondoltuk volna, hogy ebből nem lesz hosszabbítás, a hollandok beőrlik a cseheket. Malen azonban hazája egyetlen valódi helyzeténél nem lőtt azonnal, Vaclik kapus pedig hatalmasat védett. Az ellentámadásból rögtön indult Csehország , de Ligt Schick-ket csak kezezéssel tudta megállítani. A holland tábor ebből nem sokat látott, így amikor megjelent a kijelzőn, hogy visszanézik az esetet, mérgükben elkezdték a „ki tudja eldobni a poharát az ötösig” című játékot. De Ligt végül mehetett zuhanyozni, erre még több pohár repült a budapesti délutánban.

Schick-kék teljesen átvették a találkozó irányítását (vagy inkább a hollandok mondtak le róla túlságosan). A második félidőt így 3-4-3-ban futballozták végig a csehek. Coufal és Kaderabek a két szélen végig fennmaradhatott, ennélfogva Dumfries és van Anholt szintúgy nem egyszer találta magát 1-2-es szituációban a széleken. A D-csoport harmadika maradéktalanul kihasználta a pálya szélességét.

Hollandia
A cseh tábor ekkor még csak reménykedhetett abban, hogy a 2004-es Eb-győzelem ismét összejöjjön a hollandok ellen (fotó: Boros Kinga)

Egy gyönyörű szöglet-kombinációból megszerezték a vezetést a csehek a 68. percben, amihez kellett Stekelenburg segítsége is.. Mindenesetre érdekes kijövetel volt (0-1)… Hollandia nem játszhatott tovább büntetőre, de váltaniuk sem sikerült. A csehek viszont mentek tovább.

Holes, aki rendre visszalépett harmadik védőnek támadáskor, hogy Kaderabek és Coufal kísérhesse a támadást, ekkor kivételesen a 80. percben neki vetett magát a szétzilált holland védelemnek, bepasszából Schick döntötte el a meccset (0-2).

„Futkosó Barak” (fotó: ANP Sport/Getty Images)

Az egyénieskedő de Jong, a pályán sprintet alig kivágó Depay, a letámadás teljes hiánya, illetőleg a holland szurkolók enyhe teljesítménye tökéletesen illusztrálta ezt az estéjét az Oranjénak. A túloldalon viszont egy teljesen megérdemelt negyeddöntőt, remek cseh szurkolást; és a hármas sípszó után percekig egy cseh zászlóval a hátán futkosó örömittas Barakot írhattuk fel. Amíg a holland szimpatizánsok a meccs végére minden sörüket és poharukat a pályára hajították, addig a csehek talán még most is isznak. Van is mire, hazájuk Európa legjobb nyolc válogatottja között van.

Bár a hollandok igen komolyan megszállták Budapestet, már kora délután nagy hangulatot csaptak a Fan Zone-ban, valamint vonultak is fővárosunk utcáin, az arénában igen szűkszavúak voltak. De mintha a kiesés sem izgatta volna őket: sajátjaikat jól kifütyülték, aztán jókedvűen énekeltek, taxik motorháztetejére ültek fel, fociztak a Puskás Aréna mellett.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Boros Kinga