A magyar válogatott Eb-je: hazai pálya, Szoboszlai kidőlése

Digiqole Ad

Miután csoportellenfeleinket beharangoztuk, most ugyanezt tesszük a nemzeti csapatunkkal is. Összegyűjtjük, mi az, ami ráhatással lehet az Európa-bajnokságunkra. A hazai pálya, Szoboszlai kidőlése, Szalai, illetve Hahn is meghatározhatja majd a magyar válogatott szereplését.

magyar válogatott
Ó, édes F-csoport! – magyar válogatott (fotó: Szirtesi László/Getty Images; Pedro Salado,/Quality Sport Images/Getty Images)

Hazai pálya

Hazánk az F jelű ”halálcsoportba” került, ahol az Eb címvédő Portugáliával, a regnáló világbajnok Franciaországgal, valamint a kisebb mélyrepülésben lévő, ugyanakkor továbbra is világsztárokat felvonultató Németországgal kell megmérkőznie Marco Rossi fiainak. Ha csak a neveket olvassuk, úgy gondolhatnánk, semmi keresni valónk sincs a kontinenstornán. Azonban ezzel az árral szembeszállva, számos érv sorolható fel a magyar válogatott tisztes helytállása mellett. A három csoportmeccsből kettőt hazai pályán, telt ház előtt (a rendező városok közül csak Budapesten, a Puskás Arénában telhet meg maximálisan a lelátó) rendeznek meg, ami mindenképp a mi malmunkra hajtja a vizet.

A nemzetközi eseményeken 61.000 fő befogadására képes stadionban legutóbb 2019 novemberében, a nyitómérkőzésen lehettek ott a válogatott fanatikusai. Minden bizonnyal az Európa-bajnokságon is ki fognak tenni magukért a csapat biztatása érdekében. A hangulat így már adott, már csak az eredmények kellenek, amiért viszont már sokkal inkább a játékosok felelősek. A nem ezt sugalló nyilatkozatok ellenére minden ellenfelünk amolyan biztos 3 pontként tekint az ellenünk lejátszandó mérkőzésekre, ami szintén előnyös lehet számunkra.

magyar válogatott
Nemsokára megtelik! (fotó:Chris Ricco – UEFA/UEFA/Getty Images)

A ’16-os Eb-n is a meglepetés ereje vitt el minket egészen a nyolcaddöntőig. Csakúgy, mint a Nemzetek Ligája A-divíziójába, ahová nálunk sokkal esélyesebb csapatokat megelőzve jutottunk fel. Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve tehát megállapítható, hogy a papíron nálunk sokkal erősebb gárdák ellen is tud eredményes, szép játékot játszani válogatottunk. Ha a magyar csapat erősségeiről beszélünk, mindenképp meg kell még említeni a csapategységet, ami talán a legnagyobb erősségünk lehet a csoportmeccsek során. Míg nálunk amolyan nagycsalád alakult ki az elmúlt évek során, az ellenfeleink öltözőjében hemzsegő klasszis egyéniségek nehezebben férnek meg egymás mellett.

Olvasd el a portugál válogatottról szóló cikkünket!

Bőséges védelem

Véleményünk szerint talán kapus téren áll legstabilabb lábakon a magyar labdarúgás, és ezzel a magyar válogatott is. Marco Rossi végletes keretében 3 kiváló, tapasztalt kapus nevét olvashatjuk Bogdán, Dibusz, valamint Gulácsi személyében.

Gulácsi személye megkérdőjelezhetetlen a kapuban, csakúgy, mint a védelemből a Willi Orbán-Szalai Attila páros. A ”falként” emlegetett Orbán a védelem biztos pontja, amit a szintén lipcsei Gulácsival való összhangja tovább erősít. A tavaly ősszel berobbanó Szalai szintén meghatározó játékosa lett a nemzeti csapatnak. A Fenerbahce közönségkedvencének higgadt, precíz játéka a hazai szurkolók tetszését is elnyerte.

A háromvédős rendszer utolsó láncszeme minden bizonnyal a Botka, Lang, Kecskés hármasból fog kikerülni. Utóbbi nemrég még kisebb sérüléssel bajlódott és legutóbb április végén lépett csak pályára klubcsapatában. Botka és Lang versengése azonban már sokkal komolyabbnak ígérkezik. Botka hétről-hétre játszik a 32-szeres bajnok Ferencvárosban, ahol amolyan multifunkcionálisként a védősor minden pontján találkozhattunk már vele, ami mindenképp előnyére válik a válogatottban is. Lang neve mellett a tapasztaltság lehet a legfőbb érv, ugyanis a Ciprusban légióskodó középhátvéd már a 2. kontinensviadalára készül. A szélsőknél azonban sokkal nagyobbak a kérdőjelek, mint az imént.

Bérelt helye lenne? (fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP /Getty Images)

Jobboldalon, Fiola Attilát, baloldalon Holender Filipet futtatnánk ki kezdőként az Európa-bajnokságon. Fiola harcosságára, keménységére mindenképp szükség lesz, ugyanis nem szabad sok teret és időt hagyni a villámléptű klasszisoknak. Holender élete formájában játszik meccsről-meccsre a szerb ezüstérmes Partizan Belgrádban, ami már alapvetően is nyomós indok a szerepeltetése mellett.

Május 27-én még a válogatottal készült Szoboszlai… (fotó: JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

Szoboszlai hiánya

Elérkeztünk a magyar válogatott talán legfelforgatottabb részéhez, a középpályához. Szoboszlai, valamint Kalmár kiesése a legrosszabbkor jött. Csapatunk virtuózai nélkül egy másfajta játékot kell majd játszanunk a középpályán, mint ahogy azt megszokhattuk, mivel Szoboszlai és Kalmár jelen pillanatban pótolhatatlan értékei hazánk nemzeti csapatának. A biztos pontok közül Nagy Ádám azonban hadra fogható, így a Kleinheisler, Sigér, Schafer, Gazdag, Cseri, Nego hatosból kell már csak kiválasztani Nagy társait a középpályán. Kleinheisler, azaz „nekünk már csak Laci” küzdőképessége, futómennyisége mindenképp kiemelendő.

Ahogyan Schafer játéka a felkészülési meccsek során, amivel esélyes, kiérdemelte, hogy kezdőként léphessen pályára többek között Portugália ellen. Rengeteg labdát szerzett, és ezeket többnyire jól is játszotta meg. Negóhoz hasonlóan a Ciprus ellen kezdőként pályára lépő Sigér szintén potenciális opció lehet Nagy mellé. Jóllehet a Nagy-Sigér-Nego triumvirátus eddig csak egyszer állt össze a nemzeti csapatban. Míg A barátságos meccseken sérülés miatt pályára nem lépő Gazdag, valamint Cseri formáját kérdőjelek övezik.

Szalainak végül simán sikerült a bennmaradás a Mainz-cal (fotó: Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)

Szalai, Hahn

Térjünk is rá a gólokra, pontosabban a csatársorra. A csapatkapitány Szalai Ádám neve mellé azt hisszük, nem kell érveket sorakoztatnunk. Sallaiéhoz szintén nem, aki ugyan sérülésből lábadozik, mégis biztos pont a támadószekciónkban. Nikolics Nemanja inkább szokott lenni Szalai pótlója, mintsem a társa, ebből fakadóan meglepetés lenne Rossi mestertől kettőjük egyszerre való pályára küldése.

Hahn az NB I-ben gólkirály lett, bár a válogatottban még csak 2 meccset tudhat maga mögött. Schön helyzete hasonló, jó formában van, technikás, rafinált játékos, azonban 1 meccsel a lábában, még nem áll készen a kezdőbe kerülésre. Varga Roland helyzete teljesen más, többszörös válogatottként félévnyi jó játékot követően megkapta a lehetőséget a szövetségi kapitánytól, amivel élni is tudott.

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Szirtesi László/Getty Images; Pedro Salado,/Quality Sport Images/Getty Images

További cikkeink