Ádám Martin: az NB I gókirálya, illetve Szalai alternatívája lehet

Digiqole Ad

Hahn János Dunaszerdahelyre való távozását követően Ádám Martin eggyel közelebb került ahhoz, hogy meghatározó elemmé váljon a Paks támadószekciójában. A 20 NB I-es találatával vezeti a bajnokság góllövőlistáját 2021-22-ben, ami egyedülálló teljesítmény; játékstílusa sokakat Böde Dánielére emlékeztet; ha pedig így folytatja, könnyen Szalai Ádám alternatívája lehet a válogatottban.
Goal Vonal-tartalom.

Helyettesíti Hahnt, felidézi Bödét (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Nagy erőpróbának bizonyult a Ferencváros elleni összecsapás, mind a Paksnak, mind Ádám Martinnak. Utóbbi ezúttal egy jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező FTC-védelemmel küzdött meg. Az eredmény: egy elképesztően nagy bombagól a hatodik percben, amellyel igencsak sokkolta a Ferencvárost a robosztus ék. Ádám akár a Madocsai Ronaldo lesz, akár nem, jelenleg megállíthatatlan, és ez a találata épp oly emlékezetes marad majd, mint az őszi idénye.

Az a sistergős löket…

Félénk srác, majd erőcsatár

Ádám Martin 1994. november 6-án, Szegeden született. A labdarúgással a megyeszékhelyhez közeli Bárdonyban ismerkedett meg. Az akkori edzője, Vincze Ferenc így nyilatkozott róla. „Félénk kissrácként ismertem meg, és el is telt fél év, mire a többi gyerekhez hasonlóan feloldódott. – A szülei rendszeresen hordták, ő pedig egyre jobban beilleszkedett. Szerette az edzéseket, a feladatokat mindig megcsinálta, és ugyan akadt rajta kívül is két-három ügyes gyerek, de ő azért számított különlegesnek, mert ballábas volt. Érdekelte, szerette a futballt, és értékelte a szülei áldozatvállalását. Sok tornán vettünk részt, amelyen gólkirály vagy legjobb játékos volt. A bordányi gyerekekhez jártak üllési, zákányszéki és forráskúti fiatalok is, igyekeztem figyelni arra, hogy a nem helyit ne idegenítsék el a többiek.”

Fiatal éveiben megfordult később a Tisza Volán, majd a Vasas akadémiáján is. Pár év pallérozódást követően a 2014-15-ös szezont már az angyalföldiek első csapatával kezdte meg. A piros-kékek játékosaként elért legnagyobb sikerei a 2016-17-es idényben megszerzett NB I-es bronz, valamint a Magyar Kupában kiérdemelt ezüstérem. Ezen esztendő nyarán indulhattak az Európa-liga selejtezőjében is, ahonnan azonban már ideje korán búcsúzniuk kellett.

Az ezt követő szezonban bekövetkező osztályváltás után ugyan még maradt a klubban, a 2018-19-es szezon második felét már Kaposváron kezdte meg. A sikeres feljutás után az elsőosztályban a csapat házi gólkirálya lett hat góllal, ami ha nem is volt elég a bennmaradáshoz, egyénileg mindenképp sokat ért a számára. Ezáltal következő évadban is az NB I-ben játszhatott, a Paks bejelentette szerződtetését.

A tolnaiaknál második szezonjában befutó „erőcsatár” az idei kiírásban 19 meccsen már 18 találatnál jár, ami sokak szemében már válogatott behívót érne Ádám Martin számára. Ám ahogy Böde pazar teljesítménye sem ért elsőre meghívót még 2015 szeptemberében, úgy Ádám Martinnak szintén várnia kell.

Hungary v Albania - 2022 FIFA World Cup Qualifier : News Photo
Rossi elmondott mindent Ádám Martinnal kapcsolatban (fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images))

Lehetne Szalai-alternatíva?

A nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Marco Rossi nem zárkózott el a 27 éves támadó behívásától; azonban még decemberben kiemelte, számos dologban fejlődnie kell még, hogy számításba tudja venni Európa legjobb válogatottjai ellen. Ez leginkább a 27 éves center labda nélküli játékára vonatkozik. „Sajnos vannak olyan hiányosságai, amelyről már beszéltem a klubjával, és adtam is pár tanácsot, hogyan juthat el oda, hogy számításba vehessem. Nemzetközi szinten futnod kell, ráadásul sokat. Főleg, ha topcsapatok ellen játszol, ahol inkább mi futunk a labda után. A magyar válogatott pedig nem engedheti meg magának, hogy akár egy olyan játékosa legyen a pályán, aki ezt a tempót nem tudja felvenni – hangoztatta a magyar kapitány.

Marco Rossi konklúziót is levont, hogy mit tegyen a játékos annak érdekében, hogy magára ölthesse a meggypiros mezt. – Ha a válogatottban akar szerepelni, sokkal többet kell futnia, ehhez pedig változtatnia kell egyes részleteken.”

Úgy néz ki, a tamádó komolyan vette a szövetségi kapitány észrevetéleit, és labda nélkül is hasznosabb játékossá vált. „Úgy látom, megfogadta a személyes tanácsaimat, jó formában és jó állapotban van, a szombati bajnoki mérkőzésük után szeretnék vele találkozni, és befejezni a korábban elkezdett beszélgetésünket.”  – adott tájékoztatót Rossi Ádám Martin helyzetéről.

Jóllehet az ősszel megrendezésre kerülő barátságos mérkőzések Szerbia, majd Észak-Írország ellen kiváló lehetőséget biztosítanak az olasz szakembernek a próbálgatásra; nem kizárt, hogy az Ádám Martin nevét is ott olvashatjuk hamarosan a nevezett játékosok között.

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további sportos cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Csakfoci, M4

Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás