Bemutatjuk a meggypiros mez viselőit: Lang Ádám, Botka Endre

Foci Java

Botka Endre

  • klub: Ferencvárosi TC
  • válogatottság: 8
  • poszt: hátvéd
  • életkor: 26 éves
  • legnagyobb sikerei: 3-szoros magyar bajnok, 1-szeres kupagyőztes, BL- és EL-csoportkörös

Klubcsapataiban

Botka Endre, becenevén „Endi” 1994 .aug. 25-én a Budapesten született. Pályafutása a Goldball ’94-ben kezdődött, majd a Magyar Futball Akadémián folytatódott, ahonnan a korosztályos csapatokat végigjárva a Honvéd felnőtt keretébe verekedte be magát a fiatal hátvéd. Piros-feketében töltött éveiben rövid ideig kölcsönjátékosként is szerepelt a Kecskeméti TE-ben, ahonnan azonban kiemelkedő teljesítménye okán fél év után visszahívták a fővárosba. Kispesti évei alatt 64 mérkőzésen kapott szerepet, melyeken 1 találatig jutott. Legnagyobb sikere a csapattal a 2017-ben ünnepelt bajnoki címe.

Karrierjének következő lépcsőfokát egy nagy port kavaró klubváltás jelentette. 2017 januárjában a Ferencvárosi Torna Club jelentette be, az akkora már 1-szer magyar válogatott jobbhátvéd szerződtetését. A városi riválishoz való igazolásán felbőszülve több kispesti ultracsoport is elégette Botka Endre mezét nemtetszésüket kifejezvén.

És Botka Dembele ellen (fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A jelenleg is a IX. kerületben futballozó játékos meghatározó embere a zöld-fehér egyesületnek. Fradista évei során szerepelt az EL-ben, valamint a legnagyobb csapatokat felvonultató BL-ben is. Eddig (!) 2-szer emelhette magasba a bajnoki trófeát, míg a Magyar Kupát egy alkalommal hódította el.

Válogatottban

Először 2015-ben, Bernd Storck szövetségi kapitánytól kapott meghívást, de bemutatkozására 2016 novemberében került csak sor, egy Svédország elleni barátságos mérkőzés alkalmával. Legközelebb ’18-ban ölthette magára a címeres mezt. A magyar válogatott 2020-as menetelésének közvetlen részese volt, 8 mérkőzésen 6-szor kapott lehetőséget korábbi edzőjétől, Marco Rossitól.

Minden bizonnyal ott lesz a nyári kontinens tornán is!

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images; Jonathan Moscrop/Getty Images

Forrás, Forrás 2

Next Post

Kutatás a szurkolókról és az NB I-ről - 2021-es kérdőív

Kétrészes cikksorozatunkban szurkolói vélemények alapján […]

Kövess minket!

@focijava