Dzsudzsák Balázs: debreceni félév meg a 110. válogatottság

Digiqole Ad

Dzsudzsák Balázs. E név hallatán sokakban felvetődik a kérdés, hogy „Miért nincs a válogatottban?” , „Miért a másodosztályba igazolt?” , „Miért a pénz motiválja?” és még sorolhatnám…  Balázs mindenesetre igen megosztó karriert tudhat eddig is maga mögött.
Ebben a cikkben egy rövid elemzést olvashattok Dzsudzsi helyzetéről a válogatottban és a klubcsapatában, ezúttal ő van a célkeresztben.
Goal Vonal-tartalom.

Dzsudzsák Balázs
Próbálta menteni a menthetőt: hazatérés (fotó: Trenka Attila/Index)

A Perzsa-öbölből újra cívisvárosban

A 2019-20-as szezon nem úgy sikerült a Debrecennek, mint ahogy azt a játékosok, vezetők és nem mellesleg a szurkolók tervezték. Nagy meglepetésre búcsúztak az NBI-ből, ami jelentős változásokat eredményezett a klub életében.

 A csapat tulajdonosváltáson esett át, a szakosztály irányítását Szima Gábortól a város önkormányzata, míg a sportigazgatói pozíciót a szezon végén visszavonuló Tőzsér Dániel vette át.
A játékoskeret is jelentős változáson ment keresztül. A légiósok szinte egytől-egyig távoztak a Hajdúságból, helyüket magyar játékosokkal pótolták. Ezen transzferek keretén belül került újra a klub kötelékébe Sós Bence, Varga József és nem utolsó sorban Dzsudzsák Balázs is.

Régen volt az az Eredivisie… (fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

 A legutóbb az Egyesült Arab Emírségekben játszó Dzsudzsák 12 év után tért vissza régi-új klubjába, ahol hatalmas szeretet fogadta a szurkolók részéről. Bemutatásán több mint ezer ember, mindent elsöprő tapsviharral üdvözölte a válogatottsági rekordert. Ennek megfelelően első tétmeccsén egyből gólpasszal járult hozzá a csapat sikeréhez. Azóta azonban nem megy neki úgy a játék, mint ahogy azt szeretné. Továbbra is vár visszatérése után született első találatára. Ugyanakkor, ha nem is a pályán vagy a gólok számában mutatkozik meg a hosszú évek során összeszedett tapasztalata, tudása, az öltözőben illetve az edzéseken mindenképp. A csapatnak hatalmas segítség, ha a nagy potenciállal rendelkező ifisták mellett Dzsudzsákhoz hasonló rutinos játékosok is vannak a keretben. Egy-két dicsérő szó vagy mondat is nagy löketet tud adni egy fiatal labdarúgónak, főleg ha ezeket Dzsudzsitól kapja.

 A DVSC egy év alsóbb osztályban eltöltött szezont követően jövőre minden bizonnyal ismét az NBI-ben szerepelhet. Ezen cél elérése Balázsnak kifejezetten üdvös lenne, hisz Marco Rossi elmélete szerint jelenleg nem szerepelhet a nemzeti csapatban.

109 meggypiros mez

Balázs helyzete nem túl irigylésre méltó, ami a válogatottat illeti. Válogatottsági rekorderség ide vagy oda, nincs biztos helye a nemzeti csapatban, sőt… Dzsudzsák Balázs legutóbb 2019 novemberében húzhatta magára a címeres mezt, egy bizonyos Wales elleni találkozó alkalmával. A 2020-as év számára is különleges volt, ugyanis pályafutása során először történt meg vele, hogy egyszer sem lépett pályára a számára oly fontos válogatottban.

Szép álom (fotó: Micheller Szilvia)

 Várhatóan még várni kell Dzsudzsi ismételt szereplésére a meggypiros mezben, hisz Marco Rossi szövetségi kapitány ragaszkodik elméletéhez, miszerint az NBII-ből nem hív be senkit a válogatott keretbe. A nyári, részben hazai rendezésű EB-t így valószínűleg csak szurkolóként élheti át. Kivéve, ha olyan teljesítményt tud majd felmutatni a tavaszi szezonban, ami Rossi mestert is meglágyítja, és behívja őt a nemzeti csapatba. Balázs jelleme, karaktere és tudása a válogatottban is vezéregyéniséget faragott belőle, de mostanában már ott is csak inkább az öltözőben. Rossi irányítása alatt a csapatkapitányi karszalag sem az ő karján volt, hanem a szintén tapasztalt, szinte már mindent átélt barátjáén, Szalai Ádámén. Az elmúlt ősszel is láthattuk, hogy Dzsudzsák Balázs nélkül is tud sikeres lenni a csapat. Így nem ő a kulcsa a győzelmeknek…

Mint, ahogy azt Balázs is hangsúlyozta korábban, nem szeretne szánalomból 109-szeres válogatott és ezzel egyedüli rekorder lenni. Meg szeretne harcolni a helyéért. Szerintem ez a lényeg, és ha nem is az Eb-n, de a vb-selejtezők során mindenképp meg kellene adni neki az esélyt az ismételt bizonyításra. Reméljük, meg lesz az a 110. is.

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője.

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Trenka Attila/Index