Manchester City 1-2 Leeds: hősies vendég küzdelem

Digiqole Ad

Különleges rangadókat, kuriózumnak számító meccseket hozunk el Meccsezés rovatunkban, most a nagy taktikai csatát hozó Manchester City – Leeds meccsről készültünk átfogó beszámolóval – beleértve a két gárdát is. Josep Guardiola és Marcelo Bielsa finoman szólva is markáns filozófiája feszült egymásnak az Etihadban – 29 City-próbálkozással, egy remek Phillips-teljesítménnyel, valamint egy férfias leedsi várvédéssel lettünk gazdagabbak. Érdemes lesz velünk tartani.

Manchester City - Leeds
Roberts-Aké-, Torres-Phillips párharcok (fotó: Matt McNulty/Manchester City/Getty Images)

Megemlékezés

Fülöp herceg halálhíre az egész világot megrázta, a mérkőzés előtt két perces néma csenddel emlékeztek Edinburgh hercegére.

Manchester City - Leeds
Két perces megemlékezés (fotó: AP Photo/Tim Keeton,Pool)

Égszínkék sarok: Manchester City; bordó sarok: Leeds

Bár ősszel még komoly válságban volt mind a Man. City, mind pedig Guardiola, december közepétől zsinórban 21 meccsen arattak sikert minden sorozatot figyelembe véve. Ebből, no meg persze a top six gyengélkedéséből fakadóan a Citizens egy újabb bajnoki cím várományosa. Jelentősen formálta a csapat eddigi szezonját Agüero padoztatása és sérülései, Gündogan előre tolása, illetve az is, hogy egy ideig végre nem lesznek védelmi gondjai Guardiolának. Már csak a BL-trófea kéne…

A Leeds meccseit mindig öröm nézni, nem csupán azért, mert egy ilyen vaskos történelmű klubnak a Premier League-ben van a helye. Marcelo Bielsától sosem kaptunk egysíkú játékot, valódi megszállott, nem véletlen az El Loco (Az őrült) becenév. Emiatt szaladt bele nagy zakókba a Leeds United, de ezért is képes bármely ellenféllel felvenni a versenyt. Bamford, Phillips és Harrison tetemes fejlődése az argentin mester keze munkájának szintén betudható.

Bielsa Guardiola
A két nagy futballfilozófus csatája (fotó: Tim Keeton/Pool/Getty Images)

Jöjjön a szombati nyitány!

Az egész összecsapás végkimenetelét alapvetően befolyásolta, hogy Guardiola elég alaposan rotálta csapatát, 7 helyen változtatott az előző, Dormund elleni párharchoz képest. Többek közt bekerült az a Nathan Aké, aki a Boxing Day óta nem kezdett az égszínkékeknél; bivalyerős kispadot tudhatott magáénak az MCI, Gündogánnal, Mahrezzel, Fodennel és De Bruynenel. Már a harmadik percben próbálkozott a Leeds egy hosszú indítással, amelyek egészen a meccs hajrájáig végigszőtték az eseményeket. Az első 20 percben még akkor sem cövekeltek le a kapujuk elé, amikor Sterlingék nagyon nyomtak. Bielsa legényei együtt mozogtak az összes citys támadással, rögtön ott termett a labdás előtt két-három védő (ahogyan az Bielsa noteszében köztudottan megvan írva).

A játék képe velősen húsz perc után sem változott, akkor sem húzta magára ellenfelét a leedsi egylet. Bamford vezetésével a félpályáig feltolódott általában a gárda. Viszont egy csöppet sem zavart immáron senkit vendég oldalon a manchesteriek tiki-takája hátul.

Hiába tartotta a labdát és lőtt tizenegy alkalommal kapura 45 perc alatt a Manchester City, egyszerűen képtelen volt a leedsi védővonal közelébe vagy mögé kerülni. Sebességben és érdemben a United sokkal többet alkotott az első szándékból induló, kevés passzos kontratámadásaival. Sőt, sokszor úgy lehetett érezni, hogy mindezt túlzásba viszik, számos esetben jól jött volna a gyors indítás előtt egy-két passz, illetve labdaérintés.

Stuart Dallas
Stuart Dallas villan . vezet a Leeds United! (fotó: Robbie Jay Barratt/AMA/Getty Images)


Nagy helyzetek nélkül is lebegett egy City-gól a Etihad levegőjében. Zinchenko egy jóval szabadabb és támadóbb szerepkörben okozhatott zavart, míg Ferran Torres agilitását is próbálta kamatoztatni a Manchester City. Ámbár további kulcsjátékosok behozatala esetén megkönnyíthette volna saját maguk dolgát Guardiola. Lehet, hogy a katalán mester is éppen ezen morfondírozott, amikor fölpörögtek az események. Egy, a meccsen már megszokott, Leeds-felfejlődésből Bamford játszotta tovább középre a labdát Stuart Dallasnak, a több poszton is bevethető játékos gólja hidegzuhanyként érte a Manchester kék feléért szorítókat (0-1).

Néhány minutum elteltével a Leeds United csapatkapitánya, Liam Cooper szállt bele Gabriel Jesusba. E mozdulat először sárgát-, a videózás után pedig már pirosat ért – jogosan.

Leedsi hőstett

A másik térfélen a hátrány ellenére is pozitívnak bizonyultak a kilátások. Azonban továbbra is roppant nehézkesen akaródzott megtörni a jég. Mindkét szélen megfogta a Kékeket a United. Sem Sterling, sem Torres nem tudta a klasszikus manchesteri fegyvert alkalmazni, avagy levinni az alapvonalra, és onnan bepasszolni az érkezőknek. Ahogy haladt az idő, úgy fanyalodott rá a két évvel ezelőtti bajnok a távoli löketekre. De talán több esélyt érdemeltek volna, hisz jó néhány átlövés rögvest megtornáztatta Mesliert – például Canceloté.

Szinte az egekbe nőtt a hazai fölény, a 76. percben már a Leeds sem tudott mit tenni. Meslier elcsúszása, valamint több bordó mezes középpályás egy bolyba tolódása ugyanúgy segítette Torres egyenlítésének a születését (1-1).

Próbálták a leedsiek egymásban tartani a lelket, ez sikerült is, lőhetett bárhonnan a City, a boxon belülre nem vezetett út. Leginkább ez Kalvin Phillipsnek köszönhető, aki a 4-1-4-1-es hadrendben újfent fontos szerepet játszott a berobbanó középpályások megállításában. Hat alkalommal vagy közbeavatkozással, vagy blokkolással, vagy tisztázással segített. Nem csoda, hogy a BT Sport szerint ő lett a meccs embere. Diego Llorentét egyaránt kiemelhetnénk; Mesliernek nem volt túlzottan sok dolga.

Csalódott Kékek (fotó: Robbie Jay Barratt/AMA/Getty Images)

A sok – de főként veszélytelen – kihagyott lövés pedig megbosszulta magát: Stuart Dallas vált a mérkőzés nagy hősévé, miután egy az egybe vezethette Edersonra a labdát. Minden Meslier kidobásából indult. Ekkor jól láthattuk, hogy a City három védővel maradt hátul, míg az egyetlen elől helyezkedő jatékos, Dallas mögött egyedül Fernandinho tartózkodott, ő is méter(ekre) tőle. Talán azért sem vették komolyan a támadást, mert a partvonal mellett még saját kapuja fele állt, kiszorított helyzetben volt a leedsi labdatartó. (1-2).

Valami fantasztikus tündérmese ez, Bielsa fiainak a tettetős közreműködésével. Több, mint egy teljes félidőt emberhátrányban játszva legyőzte a Leeds nem éppen listavezetőhöz illő teljesítményt mutató Manchester Cityt!

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Matt McNulty/Manchester City/Getty Images

Forrás: 570 News

További cikkeink