Mi állhat a Fradi-blama mögött a pályán és azon kívül?

Digiqole Ad

A félprofi KÍ Klaksvík ellen elszenvedett 3-0-s vereséget követően azonnal menesztette Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőt a Fradi, de vajon hogyan oszlik meg a felelősség a klubon belül a megalázó zakó után? Cikkünkben ennek jártunk utána.

(fotó: Szirtesi László/Getty Images)

Az edző felelőssége

Ahogyan azt megszokhattuk, egy csúfos vereséget követően rendszerint az edzőn csattan az ostor. Még akkor is, ha adott esetben ő a legkevésbé hibáztatható. Hogy az egyik legfrissebb példával éljünk: Cristian Stellini másodedzőt Antonio Conte menesztésével nevezték ki a Tottenham Hotspur vezetőedzőjévé 2023 márciusában. Regnálása viszont nem tartott sokáig, a Newcastle elleni 1-6 után már áprilisban menesztették. A Sarkantyúsok szenvedős szezonjáról nem tehetett sokat, ahogyan az is nyilvánvaló volt, hogy ugyanazt a játékot és munkát fogja folytatni, mint amit Conte elkezdett. Ugyanakkor a zakó után Stellini sem maradhatott, noha egyértelműnek bizonyult, hogy egy újabb edző sem fog csodát tenni a hátralévő hat fordulóban.

Egy ilyen vereséget követően változás kell a szurkolóknak – méghozzá minél hamarabb. Ennek tett eleget Kubatov Gábor azzal, hogy megköszönte Csercseszov munkáját.

A B-közép zúgott az „Auf Wiedersehen”-től és a „Daszvidanyjá”-tól. Az ultráknál a tavaszi rossz bajnoki szereplés után ezzel a csúfos kieséssel végleg betelt a pohár. „Ha egy csapat olyan teljesítményt mutat, mint a mai napon, akkor arra a vezetőedzőnek választ kell adnia – vállalta a felelősséget az orosz szakvezető a mérkőzést követő interjúban. – Nem készítettem fel megfelelően a csapatomat, ez a vereség nem a játékosaim hibája, hanem az enyém.”

Fradi
Csercseszovnak nem volt maradása (fotó: Szirtesi László/Getty Images)

Az, hogy a zöld-fehérek 120 percen keresztül gólképtelenek maradtak egy félprofi csapattal szemben, és nem tudták feltörni annak védelmét, írható Csercseszov és a szakmai stáb számlájára. Ezt támasztották alá Dibusz Dénes szavai is.
„Érezhető volt tavasszal, hogy valami nincs rendben, az illetékesek, a szakmai stáb látta ezt, de úgy néz ki, hogy a nyár nem volt elegendő arra, hogy ezeket a dolgokat rendbe rakjuk. Az tavasszal is látszódott, hogy egy betömörülő, felállt védelem ellen problémáink vannak, akkor is elveszítettünk párharcokat, nem voltunk eléggé közel egymáshoz, nem mi szedtük fel a második labdákat, és az ellenfél ebből támadásokat vezetett.

Dibusz bakijával lett 0-3 (fotó: Szirtesi László/Getty Images)

A játékosok felelőssége

Jóllehet a három bekapott gólról már kevésbé tehetett az egykori orosz szövetségi kapitány, hiszen azok mindegyike egyéni hibából született. Mats Knoester, Adama Traoré, Eldar Csivics, illetve Dibusz Dénes kihagyása sem Csercseszov taktikájának volt az eredménye. „Ez mindenkinek a felelőssége, oda kell állni ilyenkor a szurkolók és a klubvezetők elé, mi voltunk a pályán, ez elfogadhatatlan, hogy ilyen ellenfél ellen kiessünk. (…) Ma gyermeteg hibából kaptuk a gólokat” – világított rá a játékosok felelősségére is a Fradi csapatkapitánya.

Hajnal Tamás sportigazgató is felelős a kiesésért (fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)

A sportigazgató szerepe

Kilenc új játékos érkezett a nyári átigazolási időszak során a Ferencvároshoz, és sokukkal alapemberként számol a klub hosszútávon. Igen ám, de jogosan merült fel a kérdés, hogy vajon ezen játékosoknak elegendő lesz-e néhány hét arra, hogy tökéletesen beilleszkedjenek, és a csapat kihagyás nélkül lehozzon egy teljes selejtezőt. Nos, az első párharc végkimenetlének fényében nem úgy tűnik.

Mohammed Abu Fani ugyan kezdett, de túl sok érintővel és pontatlanul forgatta a játékot a mélyen védekező feröeriek ellen; míg a szintén új igazolás Cebrails Makreckis és Mohamed ben Romdhane igen hálátlan feladatot kapott azzal, hogy becserélték 0-3-nál. Láthatóan játéktudásuk alatt teljesítve szálltak be a mérkőzésbe. Nem várható el, hogy az érkező játékosok pár hét alatt csúcsformába jöjjenek, ennélfogva ha továbbjutott volna Fradi, akkor sem lett volna garancia a jobb játékra az újoncoktól.

Az átigazolási politika szerepe

A most látott átigazolási politika a Thomas Doll-érára hajaz, amikor szintén számos kulcsembernek szánt játékos érkezett nyáron, nem sokkal az első nemzetközi kupameccs előtt. Nem véletlen, hogy 2019-20-ban 24 év után ismét kvalifikálta magát az FTC a nemzetközi kupaporondra, majd ezt zsinórban háromszor megismételte.

alapembernek* érkező játékosok száma (nyár)
2017-188
2018-196
2019-203
2020-213
2021-223
2022-233
2023-247
*befolyásolja a piaci érték posztriválisokhoz viszonyítva és adott esetben a későbbi kapott játékperc

A félkövérrel jelölt időszakban a Fradi neve mellett rendre három jelentős nyári igazolás nevét olvashattuk, hiszen – a sikeres selejtező érdekében – már télen sikerült leszerződtetni a következő szezon csapatának a magját. Idén azonban ez a tendencia megszakadt, ezzel beleesett korábbi hibájába a klub.

alapembernek* érkező játékosok (tél)
2019-201 (Vécsei Bálint)
2020-212 (Samy Mmaee, Henry Wingo)
2021-223 (Anderson Esiti, Marquinhos, Fortune Bassey, Carlos Auzqui
2022-233 (Owusu, Baráth Péter, Myenty Abena)

Igaz, télen nem szívesen engedik el a csapatok a játékosaikat, és nem látunk be a színfalak mögé, hogy tett-e erőfeszítéseket a klub a most érkező spílerek hamarabbi szerződtetésére. Ám egy ilyen jelentős nyári erősítés minden bizonnyal a BL-selejtező következő köreiben sem lett volna pozitív hatással a csapatra. Ahogyan az Ekl-ben sem fogja mindez megkönnyíteni a zöld-fehérek dolgát…

Vereség – de még mekkora!

 • A Klaksvík története során először nyert Bajnokok Ligája-selejtezős párharcot (2020-ban az UEFA 3-0-al adta oda nekik a Slovan elleni párharcot, ami egyébként egymeccses volt)
 • A magyar bajnokon kívül egyedül az észt és az andorrai nem volt képes gólt szerezni a Bajnokok Ligája idei szezonjában, utóbbi csak 1 meccset játszott.
 • A Ferencváros a legutóbbi 5 európai kupameccsén 0 (!) gólt szerzett (Trabzonspor 0-1, Leverkusen 0-2, 0-2, Klaksvík 0-0, 0-3) és a legutóbbi 6-on nem is nyert.
 • Az ellenfél a feröeri bajnokságból érkezett, amely az UEFA rangsorában a 47. helyen áll az 54-ből, míg a magyar a 28.
 • Utoljára 2017-ben esett ki magyar csapat a BL-ből az első párharca után, akkor a Honvéd vesztett az izraeli bajnok ellen.
 • Magyar csapat még SOSEM kapott ki feröeri ellen.
 • Az Újpest anno 2 párharcot nyert, szintén a KÍ Klaksvík ellen, a magyar válogatott 4 meccsen 3 győzelmet aratott 1 döntetlen mellett. A magyar női válogatott 2 meccsen 14 gólig jutott ellenük, míg az U17-es Eb-n 2017-ben 4-0-ra nyertünk ellenük. Idáig 3 döntetlen volt a legrosszabb eredmény (Klaksvík 2-2 Újpest, Klaksvík 0-0 Ferencváros, Feröer 0-0 Magyarország)
 • Nagyobb verést 2019-ben a Dinamo Zagreb mért selejtezőn a Ferencvárosra, akkor 0-4 lett a vége a horvátoknak a 3. fordulóban.
 • A Ferencváros 2019-ben az EL-playoffban került 1-0-s hátrányba legutóbb a litván Suduva ellen selejtezős-párharcban. Azóta 12 párharcon keresztül mindig a zöld-fehérek szerezték az első gólt.
 • Botrányos 2023 számokban:
 • 23 meccs, 8 győzelem, 6 döntetlen, 9 vereség, 28 lőtt gól
 • Hazai pályán: 3 győzelem 4 döntetlen 4 vereség

A tavaszt az Európa-liga-nyolcaddöntő sem szépítheti igazán, hiszen ennek megvalósítását is az őszi Fradi harcolta ki. Az a Fradi amely 4-1-re nyert Pozsonyban, ötöt rúgott a kazahoknak a kinti 0-0 után, idegenben verte a Monacót, 70 percig emberhátrányban a török bajnokot szintén. Emellett megnyerte zsinórban az első 6 bajnoki meccsét és csoportelső lett az  El-négyesében. Azóta valami megtört, valami eltűnt.

Másfél héttel a szezonkezdet után már mentenie kell a Fradinak a szezont. Újabb bajnoki cím, kupagyőzelem, Ekl-csoportkör vagy -tavasz, ami elérhető, de ahhoz nagy változások kellenek.

Az elmúlt tíz évben pedig ők ejtették ki a BL-ből az aktuális magyar bajnokot:

 • 2013: 🇮🇱 Maccabi Tel Aviv
 • 2014: 🇧🇾 BATE
 • 2015: 🇧🇾 BATE
 • 2016: 🇦🇱 Partizani Tirana
 • 2017: 🇮🇱 HAPOEL
 • 2018: 🇬🇷 AEK Athén
 • 2019: 🇭🇷 Dinamo Zagreb
 • 2020: 🇪🇸 Barcelona, 🇮🇹 Juventus, 🇺🇦 D. Kiev
 • 2021: 🇨🇭 Young Boys
 • 2022: 🇦🇿 Qarabag
 • 2023: 🇫🇴 Klaksvík

+2: Amiről mindenki beszél:

 • félprofi státuszú klub már visszavonult kapussal
 • elkönyvelt továbbjutás a médiában a visszavágó előtt, majd egy elég erős válasz…

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője (statisztikák, adatok); Bózsik Tamás Pál – főszerkesztő (cikk)

Olvass további cikkeket a labdarúgás világából nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Szirtesi László/Getty Images

Forrás: Transfermarkt