Miért ilyen alacsony presztízsű az olimpiai labdarúgás?

Digiqole Ad

Amíg tulajdonképpen az összes olimpiai számban a legnagyobb nívót egyértelműen az ötkarikás játékok képviselik, addig az olimpiai labdarúgás a leglenézettebb és legkomolytalanabb versenyszámok közé sorolható. Ennek a témának jártunk utána.

olimpiai labdarúgás
Pedri, valamint Gignac emeli az olimpia fényét (fotó: Berengui/DeFodi Images/Getty Images; Zhizhao Wu/Getty Images)

Nincs rá igény

A választ talán ott kell keresni, hogy a labdarúgó-Európa- és világbajnokságok messze-messze a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek számítanak. Akár kézilabdában, vízilabdában, kosárlabdában vagy bármelyik sportban egy Eb vagy vb nem annyira világraszóló, mint a futballban. Elég csak arra gondolni, hogy a nyári, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság is rengeteg embert, egy teljes országot megmozgatott. Esetleg arra, hogy a labdarúgás fejlődésével, kiterjedtségével és népszerűségével egyik sport, sőt még az olimpia sem tudja felvenni a versenyt. A top-topligák, a BL, a Nemzetek Ligája és legfőképp az Eb, illetve a vb mellett egyszerűen nem lenne igény még egy magas rangú, válogatott tornára. Így hiába lehetne nagy presztízst faragni az olimpiai fociból (lásd: Spanyolország mostani olimpiai kerete), nem fog megváltozni a szerepe.

olimpiai labdarúgás
Gignac üde színfoltja volt a francia csapatnak (Reuters/Molly Darlington)

Túlkorosok

Az előző pontban taglaltuk, hogy úgymond nem lenne igény az olimpia Eb és vb mellé való felhozatalára. Ez szép és jó, de ha a FIFA akarná, mindenképp megtenné, valljuk be. Éppen ezért érdekes, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az U17-es és az U20-as világbajnokság kiegészítéseként használja az ötkarikás játékokat. A szövetségek maximum 23 éves labdarúgókból állathatják össze a keretüket, ám három túlkorost behívhatnak. Abból a szempontból egy remek gondolat, hogy a már nem túlsztárolt tinédzserek is kapnak egy ajándék ugródeszkát, bár manapság már egyre ritkább az, ha valaki ténylegesen egy tornán adja el magát. Mindenesetre nem mindennapi lehetőség a számukra, hogy nagyot alkothassanak hazájukkal. És ez ugyanúgy vonatkozik a túlkoros játékosokra.

André-Pierre Gignac esete szintén ezt bizonyítja. A francia csatárra a 2016-os Európa-bajnokság óta nem számított Deschamps, viszont az azóta már „mexikói legendává” lett Gignac megkapta az utolsó lehetőséget 35 évesen. Képviselhette hazáját utoljára – az olimpián. A csoportmeccseken lőtt négy találatával és egy asszisztjával meg is hálálta ezt.

olimpiai labdarúgás
Neymar a 2021-es olimpiára viszont nem mehetett (fotó: LUIS ACOSTA/AFP/Getty Images)

Klubok beleszólása

Természetesen bizonyos mértékben hatással van a színvonalra, hogy a spílerek többsége 23 éves vagy az alatti, de azon generációkból is lehetne sokkal komolyabb válogatottakat pályára küldeni. Illetve a három túlkoros lehetőségét se feledjük. Igen ám, de ott vannak a klubok, amelyek a Copa América és az Eb miatt az olimpia nyarán már alapból szenvedő félnek bizonyulnak. Az olimpiai labdarúgás pont belenyúlik az új szezon felkészülésébe, evégett nem egyszer megvétózták már egy-egy futballistájuk elengedését az egyletek.

Neymart például 2016-ban a Barcelona elengedte a neves sporteseményre, azonban a Copára nem, de ez a ritkább esetek közé sorolható.

A 2019-es U21-es Eb trófeáját mutatja be Pirlo – az akkori első négy helyezett pedig kijuttatta nemzetét az olimpiára (fotó: Denis Doyle/UEFA /Getty Images)

Kijutás

A kijutás meghatározása hajaz arra, hogy az olimpia az U23-as világbajnokságot testesíti meg. Európából az olimpiát megelőző U21-es Európa-bajnokság legjobb négy gárdája; Afrikából az U23-as Afrikai Nemzetek Kupájának érmesei; Ázsiából csakúgy az U23-as torna top három helyezettje kvalifikál; míg az OFC (Óceánia), a Conmebol (Dél-Amerika) és a CONACAF (Észak-és Közép-Amerika) külön selejtezőtornát hoz létre.

olimpiai labdarúgás
Pedri „friss” tekintete hatalmas mémmé vált a világhálón (fotó: F24HQ/Twitter)

Terhelés

Miután tavaly a járvány miatt felsűrűsödött a versenynaptár, egyre inkább kezdtek hallatszani a játékosok fizikai állapotát féltő hangok. Gondolunk itt a játékosügynökökre, a különböző szervezetekre, az edzőkre és olykor magukra a klubokra. Nyilván, ezek a hangok rejtélyes módon eltűnnek és eltűntek, ha a Szuperliga, a tíz csoportmeccses BL, a 48 csapatos vb vagy a Nemzetek Ligája bevezetéséről van szó. Ha a fenn említett pontok, szabályok nem lennének, és valóban nagyobb szerepet kapna az olimpiai labdarúgás, akkor a hangok ismét hangosabbak lennének.

De ha már említésre került Spanyolország kerete, amely a legerősebb mind közül. A névsorban megtaláljuk egy fiatalember nevét, aki 73 találkozón lépett már pályára ebben a szezonban, amennyiben az olimpiát még a 2020-21-es évadhoz vesszük. Ha igen, akkor a Transfermarkt adatai szerint Pedri a legtöbbször bevetett labdarúgó a teljes idényt nézve. Ő természetesen Pedri. Be lehetett volna hívni Jordánt, Saúlt, Triguerost vagy bárki mást, hiszen a spanyolok még egy túlkoros játékosnak adhattak volna helyet a keretben. Egy ilyen Eb után, amelyen nulla percet pihent, kockázatos az ő szerepeltetése. Viszont egy ilyen Eb után, amelyen fantasztikusan játszott, nem csoda, hogy forszírozták a keretbe való behívását a spanyolok.

Mindenesetre Pedrié volt a végső szó, aki közben leszögezte, hogy nincs kifulladva, és közben készül az Elefántcsontpart elleni nyolcaddöntőre. No meg a következő kiírásra.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Berengui/DeFodi Images/Getty Images; Zhizhao Wu/Getty Images