Ne csupán foci legyen! – az öttusa bizonytalan helyzete

Digiqole Ad

Miután több hónapnyi tanácskozást követően hivatalossá vált, hogy az öttusa számai közt nem lesz ott a lovaglás, megannyi kérdőjel övezi jelenleg a sportot – ezek közül is talán a legfontosabb: van még jövője az öttusának?

Nem lesz sokáig lovaglás (fotó: Dan Mullan/Getty Images)

Mi történt pontosan?

2021. november negyedike, valamint huszonhetedike mérföldkőként vonult be az öttusa 1909 óta íródó történelmébe. Előbbi napon jelentette be a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), hogy a 2024-es olimpia lesz az utolsó, ahol láthatunk az öttusa keretében lovaglást (az utánpótlás-tornákon a 2023-as esztendő lesz a vízválasztó, onnantól a megújított rendszert kell alkalmazni). Huszonhetedikén már az UIPM be is nyújtotta a javaslatot a NOB-nak, miszerint 2028-ban a lovaglást végleg kihagyják az öttusából Los Angelesben.

De milyen lenne az atlétika futás nélkül? Esetleg az úszás pillangó nélkül? Elképesztő lenne, nemigaz? Közel öt hónapja a fentiekhez fogható és hasonlítható radikális változások történtek az öttusa világában. Erősen benne van a döntésekben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keze is (NOB), ugyanis a szervezet csak ezzel a módosítással látta megoldhatónak, hogy az olimpiai program része maradjon a sportág.

Ez annak tekintetében még jelentősebb szívfájdalma a sportszeretőknek, hogy az ötkarikás játékok egyik, ha nem a legkomplexebb sportjáról van szó.

öttusa
Az a bizonyos eset – Annika Schleut a sírás kerülgette, mikor a lova nem engedelmeskedett (fotó: Dan Mullan/Getty Images)

Az UIPM változtatott…

Idővel elkerülhetetlen, hogy a nézők igényei, a nézettség és a népszerűség érdekében ne változzon, fejlődjön egy sportág. Nem volt ez másként az öttusánál sem, példának okáért a 2024-es olimpiai kiíráson mindösszesen 90 percig fog tartani egy-egy verseny, mindez még a tokiói játékok idején lett hivatalos. Egyszerűen változnak a nézők és a szurkolók; egyre rövidebb, eseménydúsabb tartalmakra, meccsekre, sportokra van szükségünk.

És ha a szerényebb öttusa-történelemmel rendelkező országokat vesszük sorra, láthatjuk, sok esetben nincs – vagy csak nagyon korlátozott – lehetőség van a lovaglásra. Nem csoda, hogy a szám legnagyobb ellenzői közt tartják számon például Egyiptomot, Burundit és Guatemalát.

Egyúttal a tokiói olimpián történtek is késztethették a sportág vezetőit arra, hogy változást hajtsanak végre a tusákban. Nagy port kavart ugyanis a nyáron, amikor Annika Schleu öttusázó a kezdetektől fogva nem tudta rávenni lovát az indulásra, ám mikor elindult, akkor sem volt hajlandó ugrani. Arról nem beszélve, hogy a német versenyző edzője megütötte a paripát, mikor közelebb farolt hozzá. Schleu végül elvesztette magabiztos előnyét összetettben, a történtek okán.

öttusa
Márpedig Bach kapott hideget-meleget (fotó: FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

…De nem sült el jól

Jóllehet a NOB drasztikus lépésével ezúttal igencsak túllőtt a célon, a sportág korábbi és jelenlegi nagy alakjai heves tiltakozásba kezdtek, akik kiáltványt is írtak a NOB-elnöknek, Thomas Bachnak, hogy kifejezzék nemtetszésüket.
 „A Magyar Öttusa Szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának, és nélküle az öttusa nem az, ami” – ezt pedig már Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke jelentette ki egy, a szövetség álláspontját tükröző közleményben.

öttusa
Tény, sokat vesztett a népszerűségéből az öttusa – vajon vissza tudja nyerni? (fotó: Dan Mullan/Getty Images)

Az új ötödik

Hogyha nem lett volna elég az időről-időre nyilvánosság elé tárulkozó hírek kavalkádja, a tusacsere legabszurdabb elemének, magának az új számnak a kilétét jelentős homály fedi.

Az UIPM egészen 2022 végéig teheti le voksát azzal kapcsolatban, hogy melyik sportot teszi meg új tusának; Galla István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára az MTI megkeresésére osztott meg némi háttérinformációt a lovaglás helyetteséről. Egyes UIPM-testületek elvégzik a felmerülő sportágak gyűjtését, illetőleg rangsorolását; az ezt követően kialakuló képzeletbeli dobogó első három fokán végző sport „releváns szervezeteivel” ül le egyeztetni a Nemzetközi Öttusa Szövetség. Ezen várva-várt tárgyalások időpontja pedig várhatóan majd a Magyarországon rendezett világkupaverseny idejére esik.

Bármi lesz a végső határozat, az átállás nem lesz rövid menet a komplett sport és az öttusázók számára sem, akiknek a semmiből meg kell majd birkózniuk egy másik tusával, amelyet nagy valószínűséggel nem űztek korábban.

Egyszóval a sporttörténelem egyik legellentmondásosabb változtatásának a legelején vagyunk, a lényegi része most következik.

Avagy mi lesz az új tusa? Tényleg visszaszerzi egykori nívóját az öttusa, és eladhatóbbá, fogyaszthatóbbá válik az olimpiai versenyszámokat tekintve; sikeres lesz-e egyáltalán a váltás a sportolók körében? Mindenesetre a 2028-as olimpia legjelentősebb beszédtémáját az UIPM és a NOB már most, hat évvel az esemény kezdete előtt előre szolgáltatta.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: M4, Magyar Hírlap, híradó.hu, híradó.hu 2, Infostart, NSO, NSO 2, Eurosport, The Guardian

Forrás: DUE, megjelent a DUE Tallózó 2022 áprilisi számában.

Kiemelt kép: Dan Mullan/Getty Images