Ne csupán foci legyen! – ez történt márciusban a sportban

Digiqole Ad

Kitekintünk a március eleji sporteseményekre, összefoglaló Fucsovics döntőjéről, a Liu-érmekről és természetesen a BL-, illetve El-meccsekről, hogy ne csupán foci legyen az oldalon, hanem több sport is!

A cikk eredetileg a due.hu oldalon jelent meg.

sport
Liu-testvérek, Wade és Salah (fotó: Joosep Martinson/International Skating Union/Getty Images); (fotó: Zac Goodwin/PA Images/Getty Images); (fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Nemzetközi kupameccsek a Puskásban

Bár a Ferencváros meseszerű kalandja véget ért a Bajnokok Ligájában, a sorozat magyar vonatkozásainak listáját tovább bővítették a Puskás Arénában lejátszott mérkőzések. Ennyi pozitívummal azért járt a koronavírus, többek közt megmérkőzött a magyar fővárosban a három magyart (Gulácsi Pétert, Willi Orbánt, Szoboszlai Dominikot) is felvonultató RB Leipzig a két évvel korábbi végső győztessel, a Liverpoollal. A lipcsei védelmi hibákból fakadóan a Liverpool ment tovább kettős győzelemmel. Ezáltal már „csak” egy magyarnak szurkolhatunk: Lőw Zsoltnak, aki a negyeddöntőbe jutott Chelsea segédedzője.  A jelenleg a Premier League-et vezető Manchester City szintén mindkét mérkőzését itt játszotta a Borussia Mönchengladbach ellen (2-0, 2-0).

Ám a másodszámú európai kupában, az Európa-ligában ugyanúgy rúgták a labdát magyar földön. A Tottenham Hotspur már a budapesti odavágón elintézte az osztrák Wolfsbergert, 4-1-es arányban. Hasonlóan a különböző beutazási korlátozások hatására rendezték nálunk a Granada-Molde ütközet második felvonását. Bár egyikük sem tartozik Európa élvonalába, van annak azért egy bája, ha egy kisebb csapat mindenképpen ott lesz a negyeddöntőben. Név szerint a Granada, a budapesti párharcon ugyan kikaptak, de összesítésben legyűrte norvég ellenfelét az andalúz egylet.

Érmek Dordrechtben

Újabb sport. Hollandiában rendezték meg a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságot, ahol köztudottan nagy hagyománya van a sportágnak. A március 5-7-e között lezajlott torna eredetileg egy héttel később kezdődött volna, ám a szövetség előre hozta a megmérettetést, hogy egyből a vb-re lehessen utazni a világkupaversenyről.

A Liu-testvérek ismét megörvendeztettek minket, igaz, ezúttal nem csapatként, hanem külön-külön írtak történelmet: az aranyat 1000 méteren Liu Shaolin Sándor, míg az ezüstöt Liu Shaoang nyakába akasztották, aki 500 méteren bizonyult a legjobbnak.

Majd jöhetett a 3000 méteres szuperdöntő (itt érmeket már nem osztottak), amelynek keretében Liu Shaolin Sándor harmadik hellyel gazdagodott.
Ezzel az összetett verseny végeredményének első helyén Liu Shaoang, míg a másodikon testvére neve állt – itt viszont ismét járt a medál.

Szerencsére még mindig nincs vége a magyar éremesőnek: a férfi váltó 5000 méteren a hollandok és az olaszok közé fért be. Burján Csaba, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu shaolin Sándor, valamint Varnyú Alex nevével fémjelzett sor ért be másodikként.

Elképesztő, hogy Magyarországot Hollandián kívül senki sem előzte meg az éremtáblázaton.

Hollandia továbbra is

A rotterdami férfi keménypályás tenisztornán Fucsovics Márton egészen a döntőig menetelt, ahol végül a negyedik kiemelt, Andrey Rubrev állta útját. Az első játszmát Fucsovics 7-6-ra, a másodikat 6-4-re vesztette el orosz vetélytársa ellen, ezzel alulmaradt a fináléban. Karrierje első ATP 500-as versenyén remekül tartotta a lépést még a döntőben is ellenfelével. A hollandiai sorozatban a második teniszezőként lépdelt a selejtezőktől egészen a végső viadalig.

Oda-vissza 2 pont Szlovákia ellen – kézilabda

Az EHF Euro Cup-ban roppant magabiztos játékkal kerekedtünk Szlovákia fölé Pozsonyban (15-30). Két napra rá pedig már egy valamivel szorosabb találkozón, de 36-26-ra így is nagy izgalmak nélkül diadalmaskodtak Gulyás István fiai északi szomszédjaink felett. Négy játszma után a bezsebelhető nyolc pontból hatot gyűjtöttünk be. A kvartett élén áll a kézilabda-válogatott, két meccsel többet játszva, mint a mögöttünk lévő horvátok.

UK Open

A dartsélet sem állt meg, a vb után ismét jött egy major torna. James Wade ezúttal nem egy újabb kilenc nyilasnak volt az elszenvedője, az angol nyerte a Ladbrokes versenyét, a végső meccsen Luke Humphriest múlta felül (11-5), aki csakúgy nagyot játszott az egész hétvégén. Ő lett a meglepetésembere, a 2021-es világbajnokot is az angol dartsos verte ki, méghozzá igen nagy, hat leges különbséggel.

Sajnos kilenc nyilasnak nem lehettünk szemtanúi, a legközelebb Dirk van Duijvenbode járt hozzá. 7 tökéletes nyíl után rontott a holland, aki egyébként meseszerű világbajnoki szereplést tudhat maga mögött.

Legyen minél több sport az oldalon! Ez történt tehát márciusban a sport világában.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Forrás: due.hu

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Joosep Martinson/International Skating Union/Getty Images; Zac Goodwin/PA Images/Getty Images; Laszlo Szirtesi/Getty Images