Brock Purdy berobbant a köztudatba

Digiqole Ad

Sokféleképpen lehetne jellemezni az NFL-ben szereplő San Fransisco 49ers idei szezonját, volt itt hatalmas sérüléshullám, berobbanó Purdy, sztárigazolás és még órákig lehetne sorolni…

Tartalékból kulcsember (fotó: Michael Owens/Getty Images)

A cikk eredetileg a Foci Java Magazin első számában jelent meg 2023 márciusában.

„Azt éreztem, hogy hétről-hétre megcsináltuk, ezért tisztelem annyira a játékosainkat, mindenkit” – mondta Kyle Shanahan, a San Francisco 49ers edzője a szezon végi sajtótájékoztatóján. – Egész szezon alatt végtelenül jól kezelték a rájuk nehezedő nyomást, ezért is volt nehéz megemészteni ezt a vereséget (Konferenciadöntő). Nem szeretném elvenni a Philadelphia érdemeit, egy kiválóan összerakott, jó kvalitású csapat, de rossz volt megélni, hogy nem egyenlő esélyekkel küzdünk velük szemben. Remélem a következő szezonban megtudjuk milyen sérültek nélkül, teljes csapattal harcba szállni – zárta a szakvezető.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen szezon végén nyilatkozhatta ezt Kyle Shanahan?

A San Francisco 49ers szezonja egy hullámvasút volt. Folyamatos sérülések, váratlan szituációk tarkították a Niners évét, amik feladták a leckét a szakmai stábnak, de Kyle Shanahan és John Lynch (general manager) vezetésével mindig kilábaltak a legnehezebb helyzetekből is.

Az „Elhanyagolható”

Történetünk a 2022-es drafton kezdődik, ahol a 49ers leszerződtetett egy bizonyos Brock Purdy-t, akinek az aláírásáért finoman szólva sem verekedtek a csapatok. A drafton összesen 262 játékos kapott szerződést valamely NFL csapattól, Purdy-t a 262., azaz legutolsó választásként vitte el a San Francisco. Ekkor ragadt rá a „Mr. Irrelevant”, azaz a „lényegtelen”, „elhanyagolható” jelző, azonban  a későbbiekben bebizonyította, hogy abszolút nem illik rá a gúnynév. Ám ekkor a 49ers olyannyira nem számolt Purdy-vel, hogy mindössze harmadik számú irányítóként csatlakozott a csapathoz.

Már a holtszezonban világossá tették a korábbi kezdő irányító, Jimmy Garoppolo számára, hogy legjobb esetben is második számú QB-ként számolnak vele, a 2021-es drafton elsőként kiválasztott Trey Lance élvezi a vezetőség bizalmát, és amennyiben talál magának csapatot, Jimmy G távozása elé a San Francisco nem gördít akadályt. Garoppolo végül nem talált – habár nem is nagyon keresett – magának új csapatot, így hát maradt második számú irányítónak.

Majd szeptember 11-én kezdetét vette a szezon egy Chicago Bears elleni, 19-10-es idegenbeli vereséggel végződő mérkőzéssel. A 49ers erősen szezoneleji formát mutatott. Ezt követte az első hazai mérkőzés a Seattle Seahawks ellen, ahol máris felült a hullámvasútra a csapat. Az első negyedben elvesztette kezdő irányítóját, Trey Lance-t, aki a szezon hátralevő részére kidőlt súlyos bokasérülése miatt.

„Nagyon nehéz, szomorú pillanat ez, de nincs idő ezen gondolkodni, a megoldáson kell dolgoznunk. A srácok nagyon jó munkát végeztek, örülünk a győzelemnek, sajnálom, hogy Lance-nek nem volt esélye megmutatni mire képes.” – kommentálta röviden Kyle Shanahan. Végül Trey Lance sérülése.

után Jimmy Garoppolo vezetésével a 49ers 27-7-re megnyerte a mérkőzést. „Jó érzés volt visszatérni, de szörnyen érzem magam Trey sérülése miatt” – mondta Garoppolo a találkozó után, akinek kiváló teljesítményét az ESPN is kiemelte

„Miután Purdy győzelemre vezette csapatát Tom Brady ellen, elkápráztatta az egész NFL-t”

A következő mérkőzéseken a San Francisco valósággal szárnyalt, Jimmy G irányításával kilenc meccsből hét győzelem volt a mérlege, majd december 4-én következett a Miami Dolphins elleni találkozó. A Niners első drive-ja (támadása) során Garoppolo bokasérülést szenvedett, és nem tudta folytatni a mérkőzést. Jimmy G-t a szezon hátralevő elvesztette a San Francisco. „Csak ezt hallani sokkoló volt – reagált Shanahan. – Tudom, milyen keményen dolgozott Jimmy, elég vegyes érzések kavarogtak bennem. Ez egy nagyon különleges győzelem volt, de ma bebizonyítottuk, hogy rendkívüli csapatunk van.”

Jimmy kiválásával nem maradt más választás, pályára küldték „Mr. Irrelevant”-ot, azaz Brock Purdy-t, aki 25 sikeres átadást hajtott végre, passzolt 210 yardot, két touchdown-t és egy interception-t. Ilyen beugró után joggal kapta fel a fejét a szakma. „Mindig is bíztam magamba, hogy tudok ezen a szinten játszani, a jövő héten én leszek a kezdő… és ez valami olyan, ami tudtam, hogy meg fog történni”  – örvendezett Brock Purdy. Továbbá ezen a mérkőzésen robbant be a mára már sztárelkapóként kezelt Christian McCaffrey is a 49ers csapatába.

Első kezdő mérkőzésén a következő héten Purdy egyből a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneersszel találta szembe magát, az újonc QB ezen a délutánon beírta nevét a történelem könyvekbe. Ő lett az első újonc kezdő irányító, aki győzni tudott Tom Brady ellen. Ez a meccs azonban vezéráldozattal is járt, hiszen bokasérüléssel a második negyedben kiszállt Deebo Samuel a Niners-ből, aki Brock Purdy passzainak egyik fő célpontja volt. Innen kezdve viszont Purdy olyan teljesítményt nyújtott, amivel elkápráztatta az egész NFL-t és a szurkolókat, a rájátszásig hátralevő négy meccsből mindet megnyerte a csapat. A 49ers QB1 (Brock Purdy) ismét történelmet írt a San franciscó-i Wild Card meccsen, ő lett az első újonc irányító a franchise történetében, aki utószezonban (rájátszásban) kezdett, és a Seattle elleni 41-23-as győzelemmel egymás utáni hét meccsen veretlen maradt. Mindemellett a szurkolók nagy örömére visszatért Deebo Samuel, aki félelmetes teljesítménnyel nyitotta az utószezont.

Érzelmes Konferenciadöntő

A Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers rájátszásbeli rivalizálásának kilencedik találkozója beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy a védelmekről szóló csatában a San Francisco legyőzte a Dallast úgy, hogy a második félidőben mindössze hat pontot engedett a dallasiaknak.

És elérkeztünk a Konferenciadöntőhöz, ami igazán érzelmesre sikeredett. A történelem ismételte önmagát. Az első negyedben Purdyt egy passzkísérlet során eltalálták a könyökén, és az újonc az első félidő hátralevő részében már nem is tért vissza. A helyére a negyedik (!) számú irányítót, Josh Johnson-t küldte be Kyle Shanahan, akinek bemelegedni sem volt ideje és máris agyrázkódást szenvedett… A szakmai stábnak nem volt több lehetősége, így Johnson kiesése után a futó, Christian McCaffrey olvasgatta a playbook-ot. Viszont nagy fájdalmak közepette mégis visszatért Brock Purdy, bár szemmel láthatóan képtelen volt öt yardnál hosszabb átadásra, ezzel mondhatni a San Francisco minden reménye elúszott. Végül az Eagles  31-27-re megnyerte az NFC-döntőt, és ezzel bejutott az LVII. Super Bowl-ba.


Amellett, hogy Niners igazi csapatként küzdött ne feledkezzünk meg az egyéni elismerésekről sem:
Nick Bosa – 2022 NFL Defensive Player of the Year, Pro Bowl, First-team All-Pro, Deacon Jones Award
George Kittle – Second-team All-pro, Pro Bowl
Christian McCaffrey – Pro Bowl

Végszónak egy szezonösszegző egy 49ers-drukkertől:

„Őszintén szólva, a szezon elején kettős érzések kavarogtak bennem, nem fűztem nagy reményeket az idei évhez, új kezdő irányítóval mindig kétesélyes… Aztán még meg is sérült, de jött a »jó öreg Jimmy G«. Szárnyalt vele a csapat, aztán… Gondoltam, ennyi volt, erre jött egy csendes, szerény kissrác egy, és csodát tett! De vonatkoztassunk el az irányítóktól! A kulcsemberek felvállalták, amit kellett, akadt óriási igazolás, Christian McCaffrey, Shanahan rendszere kiválóan működött, a csapat igazi csapatként ment előre, még akkor is, amikor már reménytelen helyzetbe került (lásd: Konferenciadöntő). Egy biztos, minden igazi szurkoló és a nagy elődök is (Joe Montana és Jerry Rice) elismerően beszél erről a szezonról; és ha van is hiányérzet, van mire büszkének lenni! Faithful 49ers! Jövőre egészségesen megmutatjuk! Go Niners!”

A cikk eredetileg a Foci Java Magazin első számában jelent meg.

Szerző: Harcsa Máté, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további cikkeket a labdarúgás világából nálunk!

Kiemelt kép: Michael Owens/Getty Images

Forrás: 49ers

További cikkeink