„Valaki felvette az akkreditációm, kérdéses volt a közvetítés”- Gundel a vébékről

Digiqole Ad

A 2022-es világbajnokság apropóján azzal a Gundel Takács Gáborral beszélgettünk, akinek a hangját két vébén, ezzel együtt két világbajnoki döntőn halhattuk.
Footballhun TV-tartalom.

Interjú Gundel Takács Gábor sportkommentátorral.

(fotó: Footballhun TV)

Dél-afrikai élmények

Hogyan emlékszel vissza Dél-Afrikára mint rendező országra?
Természetesen sem előtte, sem utána nem voltam Dél-Afrikában, de ha egy kommentátor világbajnokságra megy, akkor ez nem egy nyaralás. Számos rosszindulatú embertől kap az ember olyan kritikákat, hogy az állam pénzén turistáskodunk érdekes módon mikor Kisinyovban voltam, senkitől nem kaptam ilyesfajta megjegyzést.

Egy Brazília-Chile mérkőzés előtt nem volt biztos, hogy magyar kommentátorral halljuk itthon a mérkőzést, mivel valaki ellopta az akkreditációd. Hogyan történt ez pontosan?
Tudni kell, hogy mindenkinek van egy akkreditációja, de csak arra a mérkőzésre mehet be vele, amelyikre jegye is van. A mérkőzés előtti napon már ott voltam az irodában, ahol a jegyeket tudtuk átvenni, és akkor derült ki, hogy valaki már felvette az akkreditációmat. Végül beregisztráltak, és adtak egy másik jegyet, amivel már bejutottam a stadionba. Már csak az volt a kérdés, hogy a magyar kommentátor állásban fog-e ülni valaki vagy sem, azonban szerencsére üres volt, úgyhogy végül is tudtam közvetíteni azt a bizonyos Brazília-Chile mérkőzést.

Egyébként végül nem derült ki, hogy mi lett a sorsa az akkreditációmnak. Ez volt az egyetlen ehhez hasonló esetem.

Gundel
A 2010-es világbajnokság hivatalos plakátja – kétségkívül az egyik leghangulatosabb torna volt az összes közül (fotó: FIFA)

Hogyan épült föl a 2010-es vb-döntő leközvetítése?
A 2010-es vb döntője eleve egy igazi presztízscsata volt, két olyan csapat találkozott, amely korábban soha nem nyert világbajnokságot. Elsőként számolni kell a döntőt megelőző záróünnepségre, majd előfordulhat, hogy hosszabbítás lesz, esetleg tizenegyesek, a díjátadó ceremóniáról nem is beszélve. Szélsőséges esetben akár egy három és fél órás közvetítés várhat rám. Egy döntőre nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is fel kell készülni, mert egy ilyen gigantikus stadionban nem feltétlenül van időm arra, hogy kiszaladjak a mosdóba. Ebből kifolyólag azzal a tudattal kellett megérkeznem és innom, hogy lehet, három és fél órán keresztül ott kell lennem a kommentátorállásban.

Mivel Hollandia és Spanyolország királyság, külön felkészültem arra is, hogyha a királyi család tagjai közül valakit mutat a kamera, fel tudjam ismerni. Ennek érdekében nagy munkát fektettem abba, hogy áttanulmányoztam a két királyi családot, abból a szemszögből, hogy ki  az, aki potenciálisan szóba jöhet. A dolog szépsége, hogy mindez valóban megtörtént, és hasznát vettem a kutatómunkámnak. A finálé magyar hangja lenni természetesen egy nagyon rangos dolog és nagy élmény. Ugyanakkor szakmai oldalról megjegyezném, hogy az ilyen mérkőzések általában nem olyan izgalmasak és kiszámíthatatlanok, mint a mostani [2022-es – a szerk.] vb-döntő volt. Az argentin-francia párharc a 70. percig szintén úgy tűnt, hogy egysíkú lesz, utána jött csak egy csavar a mérkőzés forgatókönyvében, akárcsak a spanyol-holland és a német-argentin esetében, mindkettő hosszabbítás után lett 1-0.

Gundel
A 2014-es világbajnokság plakátja (fotó: FIFA)

Brazíliai élmények

Mennyire voltál megelégedve a helyszínekkel?
Egy világbajnokság országában nem csak fel-alá utazgatnak a kommentátorok, hanem vannak akkreditált szállodák, és megadnak egy listát, hogy egy adott városban mely szállodákban szállhatok meg. Ezen elit társaságba csak olyan szállodák kerülhettek, amelyeket a FIFA akkreditált, egyúttal pedig megfeleltek a feltételeknek. Hasonlóan zajlott az utazás. Megadták, hogy mikor érkezik a szállodához egy busz, amire csak akkreditációval lehet felszállni. Így tudtam eljutni a stadionba, majd vissza a szállásra a mérkőzés után. 19 összecsapást közvetítettem, de ezek közül nem akadt kettő, amelyet egymásután, ugyanabban a városban rendeztek volna.

Megesett, hogy napokon keresztül csak repülővel tudtam eljutni az egyik stadionból a másikba. E mögött összetett logisztika áll, aminek az is a része volt, hogy Budapestről rendszeresen tájékoztattak, hogy mi a teendő abban az esetben, ha törlik valamelyik járatomat.

Ami magát az országot illeti, Brazíliát a természeti szépségeiért szeretjük, viszont ebből semmit nem tapasztaltam. Rio de Janeirón kívül a többi város érdektelen, nem találni egy történelmi belvárost, egyedül Brazíliaváros nevezhető különlegesnek, mivel az egy mesterséges város.

„Az 1-7 után a brazilok iszogattak, nevetgéltek, nem ugráltak ki az ablakon, nem dobták ki a tévéjüket. Nagyon érdekes volt.”

Mit tapasztaltál Brazília utcáin a történelmi 7-1-es Németország elleni vereséget követően?
Elgondolkodtató volt egyszerre síró szurkolókat (köztük férfiakat is) látni a stadionban, valamint az utcán nevetgélő, iszogató embereket. Érdekes módon nem szaggatták meg a ruháikat, másnap ugyanúgy elindult a villamos, semmilyen jel nem utalt arra, hogy előző nap egy 7-1-es vereségbe futott bele Brazília. Nem ugráltak ki emberek az ablakokon, nem dobálták ki az ablakon a tévéjüket. Aztán mikor a Copacabanán követtem végig a bronzmérkőzés eseményeit, és  a hollandok már villámgyorsan 2-0-ra vezettek, hasonló reakcióval szembesültem a brazil szurkolóktól. Az emberek ott ácsorogtak háttal a kivetítőnek, beszélgettek, koktélozgattak, nem történt semmi.

Hogyan összegeznéd a világbajnokság döntőjét?
Az, hogy az embernek megadataik, hogy lekommentálja a világbajnokság döntőjét a Maracana Stadionból, már önmagában egy élmény, függetlenül attól, hogy a meccs jó volt vagy rossz volt.

Ha már döntők, Andrés Iniesta és Mario Götze döntőben szerzett góljait is kommentáltad, legbelül min mentél keresztül ezekben a pillanatokban?
Ilyenkor az ember nem feltétlenül emlékszik arra, amit mondott, csak kijönnek belőle az érzelmei, jóllehet egy kommentátornak figyelnie kell arra, hogy ne legyen elfogult. Amit Esterházy Péter írt az Utazás a Tizenhatos mélyére című zseniális könyvében: a szurkoló tisztában van a realitásokkal, de eltekint tőle. A kommentátor egy olyan szurkoló, akinek nem szabad eltekintenie a realitástól.

A Gundel Takács Gáborral készült interjú eredetileg a Foci Java Magazin első számában jelent meg.


Gundel Takács Gábor a hatodik olyan kommentátor volt a Tizenhatoson Belül podcastben, aki közvetített már világbajnokságról, Ujvári Máté, Varga Péter, Hajdú B. István,  Menczer Tamás és Léderer Ákos mellett

A teljes interjút megtekintheted a Footballhun TV YouTube-csatornáján. Gundel takács Gábor-interjú.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Footballhun TV

További cikkeink