Előszezon: a Villarreal betörne idén a La Liga élmezőnyébe

Digiqole Ad

Folytatjuk hagyományos szezonkezdő sorozatunkat a Chelsea-vel és a Villarreállal. Adódhat a kérdés, mit keres a Villarreal egy ilyen sztáralakulat mellett? Az indok: mert egyszerűen jól néz ki a csapat. Láthatóan erősödött a Villarreal tavaly, a dicséretre okot adó tavalyi 5. hellyel indulhat az EL-ben, de idén valami sokkal nagyobb dobásra készül a klub.

Unai Emery személye; a látványos, agresszív foci; a remek érzékkel igazolt új arcok, a nagy ambiciózus tervek; plusz az igen erős alapmag szintén remek indok arra, hogy egyáltalán nem egy messzi álom bekerülni a top 4-be a La Ligában.

Villarreal
Új elemek a gépezetben (fotó: Villarreal CF)

Ez volt tavaly

Kijelenthetjük, a Villarreal messze a legstabilabb gárdává nőtte ki magát a spanyol élvonalban, az elmúlt szezonokban rendre a legjobb hatban végzett (kivéve egyszer). Ezt a 2018-19-es kisiklást egy 5. hellyel orvosolták a rákövetkező idényben. Egy nagy szezonvégi hajrá által kiküzdötte magának az európai kupaporondot a Sárga Tengeralattjáró, amiben Roberto Morenónak, a Villareal (egyik) állandó gólfelelősének megkerülhetetlen érdemei vannak. Ő végzett legelőrébb a La Liga góllövőlistáján a spanyolok közül. A vezetőedző Javier Callejától viszont elköszöntek nyáron. A vezetőség nem számított ilyen szép évadvégi eredményre, Unai Emery szerződtetését már régóta tudni lehetett. Így egy új éra kezdődött.

Villarreal
Európa Liga-specialistaként az európai hadszíntéren szintén várják tőle a megváltás (fotó: Getty Images/Jose Miguel Fernandez)

Taktikai mágnestábla

Elég volt a folytonos „jók vagyunk, de mégse” szituációkból, a Villarreal vezetősége idén változásokat akar, aminek a középpontjában egyértelműen Unai Emery áll. A spanyol szakember remekül illik a klub kultúrájához és arculatához, szenzációs duó lehet az edző és az egylet. Calleja filozófiájából biztosan megmarad a szűnni nem akaró gólszerzési vágy: 2019-20-ban 63 bajnoki gólt ért el az alakulat. Emery mindezt megfűszerezné egy agresszív, kreatív letámadós focival, ami hatalmas fegyvertény lehet. A Villarreal szurkolói valóban szórakoztató játékot kaptak eddig (leszámítva a Barca elleni fiaskót); mert ennél a megújult Villarrealnál ez a lényeg. Igazi focit játszani. Csak egy kis finomhangolás hiányzik.

Igazolási ablak

Jó dolog, hogy tulajdonképpen csak Spanyolországból jöttek játékosok, ráadásul a spanyol vonal csakugyan tovább erősödött, ami igen fontos
Vila-realban. Kezdjük a két nagy skalppal Valenciából! Dani Parejo, akiről itt írtunk korábban, 9 évnyi szolgálat után váltott klubot ingyen. Parejo jól tudja majd helyettesíteni Santi Cazorla csodás irányítójátékát a 10-es poszton. A kicsit hátrébb tevékenykedő Francis Coquelin hasonlóan szépen debütált új gárdájában. Sajnos sérülése miatt októberig nem számíthat a robotoló franciára Emery.

Izgatottan várja mindenki, vajon most mit mutat majd a japán szuper tehetség (fotó: Getty Images/ Pablo Morano)

Ám a keret fiatalításába is fektet az Emery-csapat: a nagy csillag, Takefusa Kubo személyében egy feltörekvő sztár érkezett a Sárga Tengeralattjáróhoz kölcsönbe. A Real üdvöskéjét senkinek sem kell bemutatni; tehetsége és hirtelen jött hírneve elég jól jön a Sárgáknak, lássuk be. Egy másik figyelemre méltó igazolás az ecuadori Pervis Estupinán. Láttunk tőle egy s mást eddig a La Ligában, például egy évvel ezelőtt a Real Madrid otthonában bírta gyönyörűen a strapát. Kicsit kényszerből ugyan, ámbátor igen megbízható hálóőrrel gazdagodtak a spanyolok. Gero Rulli olcsón áron írt alá a Sociedadból.

Sok jóval kecsegtető szerzemény (fotó: @ENG_Villarreal)

Még két védő van a listán, méghozzá Juan Foyth, illetve Jorge Cuenca. Foyth számára ez a kölcsönidőszak megfelelő lesz arra, hogy magára találjon. Utóbbi pedig egy újabb tehetség, akit elszipkáztak a Barcelonából. A Villarreal védelmének jövőbeli alapja.

Előszezon: a mag

Szép, tündöklő foci folytatásában és csiszolásában nagy segítséget jelent az a mag, amit már említettünk. Az egy dolog, hogy kiválóan sikerült igazolni, a klub arculatához tökéletesen passzoló játékosok érkeztek, ám akkor sem a semmiből kell össze raknia Emerynek egy milliószor jobb Villarrealt, hiszen van mire építeni. Vicente Iborra, Mario Gaspar, Paco Alcácer, Raúl Albiol, Manu Trigueros, Roberto Moreno mind tapasztalt, minőségi spílerek, akik állandó keret- és csapattagok; megbízhatóan teljesítenek hosszú idő óta.

Samu Chukwueze csupán 21 esztendős, robbanékony és villámgyors. Gerard Moreno szintén élete szezonjaiban van, csatártársa Paco Alcácer, gólérzékenysége végre ismét felcsillant: 3 gólja van az új szezonban. Moi Gómez ugyanúgy megérdemel pár szót. Emery töretlenül bízik benne – a spanyol mindezt szépen meghálálja; végre nagy(obb) csapatban játszhat, amit ki is használ. A legértékesebb kerettag, Pau Torres mentalitásához pedig semmi sem fogható – védőmunkáján kívül ezért is nagyon kedvelik az Estadio El Madrigal környékén.

A Barcelona után az Atlético ellen már jobban ment. Az ilyen eredményekre mindenképp szükség lesz (fotó: Getty Images/Alejandro Rios)

Méltattuk a keretet, az edzőt, a céltudatos projektet, az igazolásokat, mert látjuk: amikor Fernando Roig Alfonso elnök a legjobb négyről és a BL-helyekről beszélt, azt nem a levegőbe tette. Ennek megfelelően nagy elánnal, viszont a kelleténél kevesebb minőséggel kezdtek Emery fiai.
A Valencia, a Getafe és a Real Madrid ellen szépen eldől, elég jó-e a Villarreal a hőn áhított szint megugrásához. Az biztos, ha megugorja mi ott leszünk, és ujjongani fogunk!

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Villarreal CF

További cikkeink