NB I: a meglepetésekben gazdag őszi idény összefoglalója

Digiqole Ad

Legújabb cikkünk, melyben azt is taglaltuk, az NB I nem szokványos őszön van túl, a goal.com-on érhető el.

Nem semmi őszön vagyunk túl

A 17. fordulóval véget ért az OTP Bank Liga 2021-22-es idényének őszi szezonja, mely számos meglepetést tartogatott. A Kisvárda második helyen telel, a Ferencváros csak egy ponttal vezet, és a zöld-fehérek egyik legnagyobb riválisaként számon tartott MOL Fehérvár FC jelenleg nincs ott a NB I dobogóján.

Gyirmót

Mint, ahogy azt az elmúlt évek során megszokhattuk, a kiesés elleni harc rendkívül szoros. A sereghajtó Gyirmót, és a tabella ötödik helyét elfoglaló Zalaegerszeg között mindössze kilenc pont különbség van. A frissen feljutó kisalföldiek ugyan elfáradtak az őszi etap végére, és a legutóbbi 5 bajnokijukon is csupán 2 pontot tudtak szerezni, nem számítanak pofozógépnek, helytállnak a legjobbak ellen is (lásd pl. Gyirmót-MOL Fehérvár 1–1, majd 2–3, vagy éppen Kisvárda Gyirmót 2–1).

NB I
Nagy gondban az MTK (fotó: mtkbudapest.hu)

MTK Budapest

A győrieket 1 ponttal megelőző MTK Budapest nagy változásokon ment keresztül az elmúlt hónapok során. Az előző idényt követően edzőt váltottak, Michael Boris helyét a korábban a magyar válogatottnál is dolgozó Giovanni Constantino vette át. Az eredmények nem terv szerint alakultak, újabb váltás elé nézett a klub. Teodoru Vaszilisz ideiglenes megbízása után, a magyar futballt jól ismerő Márton Gábort nevezték ki. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a korábban a Zalaegerszeget és a Fehérvárt is irányító tréner oldja majd meg a kék-fehérek problémáit, a kinevezése óta lejátszott öt mérkőzésen mindössze három pontot szereztek, ami jelenlegi állás szerint nem ér bennmaradó pozíciót.

Újpest & Debrecen

Felfelé haladva a tabellán azzal az Újpesttel és Debrecennel találkozunk, akik talán leginkább veszélyeztetve érezhetik magukat az osztályváltást illetően. A hajdúságiak keretét végignézve a csapatnak sokkal inkább a dobogóért, mintsem a kiesés ellen kéne küzdeniük. A vezetőség talán ezt belátva döntött úgy november elején, leváltja a Toldi-Huszti edzőpárost, és helyükre egy tapasztalt, a magyar közeget jól ismerő szakembert ültet le. A választás végül Joan Carillora esett, aki már több ízben is volt hazánkban vezetőedző. Jelenlegi állás szerint azonban az MTK-hoz hasonlóan itt sem láthattunk szembetűnő változást.

Carillo tréner irányítása alatt olyan csapatok ellen is hullajtottak el pontokat, akik ellen legkevésbé sem kéne, de olyan gárdákat is le tudtak győzni, akikre senki sem számított (lásd Debrecen-Ferencváros 2:0). A IV. kerületiek szintén elvárás alatt teljesítettek, nem tudtak kiegyensúlyozott formát mutatni, amit a tabellán elfoglalt helyük is tükröz. Talán az elmúlt időben jobb útra tértek, utolsó öt találkozójukon három alkalommal is győztesen hagyhatták el a játékteret. Azonban a tulajdonos körül kialakult kételyek sem segítik a lilák helyzetét, így a jobb eredmények érdekében ezen ügy végére is pontot kéne tenniük.

NB I
Horváth Ferenc továbbra is nagy show-t csinál a meccsvégi sajtótájékoztatókból (fotó: Tumbász Hédi)

Honvéd

A Budapest Honvéd szintén jobb sorsa érdemes, keretét tekintve mindenképp. A technikai tudás megkérdőjelezhetetlen, leginkább a mentális jelenlét hiánya érzékelhető a csapaton (lásd pl. Batik Bence kiállítása az Újpest ellen), mely 20 ponttal a tabella 8. helyét foglalja el.

Tovább folytatva a sort elérkeztünk a tavalyi, és lehetséges, hogy az idei szezon gólkirályát is adó Pakshoz, kik a kispestiek előtt egy ponttal telelnek. A Bognár György irányította tolnaiak az elmúlt évhez hasonlóan gólerősen, támadó focit játszva lépnek pályára minden egyes találkozón. Lőtt gólok tekintetében (42) magasan uralják a mezőnyt. Ebben nagy szerepe van a Hahn Jánost kiválóan pótoló erőcsatárnak, Ádám Martinnak. Egymaga több gólt szerzett az őszi szezonban, mint a teljes MTK. A legtöbb rúgott mellett, a legtöbb kapott gólt is a legmagyarabb csapat neve mellé írhatjuk fel, akik, ezen kettősségnek köszönhetően stabil középcsapatnak számítanak.

Mezőkövesd & Zalaegerszeg

Mindössze egy pont választja el azon két csapatot, melyek talán az NBI leghullámzóbb teljesítményét nyújtják. Ez a két együttes a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg, akikre egyaránt igaz a kiszámíthatatlanság. A zalaiak ötödik pozíciója talán meglepőbb, mint a matyóföldiek hatodikja. Míg utóbbiak az elmúlt években már a nemzetközi kupaindulást is megközelítették, addig a Waltner Róbert vezette Kékek inkább a kiesés elől menekültek. Most azonban, még ha nem is veszélyesek a dobogóra, a kieséstől sem kell tartaniuk. Bátor, eredményes futballjukkal még a korábban bevehetetlennek hitt Groupama Arénában is győzedelmeskedni tudtak.

Pintér Attillától szezon közben váltak meg a matyóföldiek (fotó: GÁL PÉTER/MEZŐKÖVESD-ZSÓRY)

Ami náluk csak pletyka volt, de a kövesdieknél már tény, az az edzőváltás. Október közepén Pintér Attilát, a korábban a helyi rivális Kisvárdát is irányító Supka Attila váltotta, kinek irányítása alatt NB I-es szép győzelmek mellett egy fájdalmas kupa-kiesés is becsúszott a másodosztályú Szeged ellenében.

Vége az első résznek!

A cikkért katt az alábbi címre!

NB I: az érdekes ősz, izgalmas tavaszt ígér

Szerző: Berki Dániel, a Goal Vonal szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!