Olimpia: mi lenne, ha ott lennénk a labdarúgótornán?

Digiqole Ad

Egyszer már írtunk az olimpiáról, most nézzük magyarosabb szempontból. 4 évente megszokhattuk, hogy amikor labdarúgó-Európa-bajnokság van, rögtön jön maga az olimpia is tele szép magyar sikerrel. Ám az olimpián is van labdarúgótorna, ahol hiába keressük, 1996 óta nem találjuk a magyar válogatottat, ahogy idén Tokióban sem. Footballhun TV-tartalom.

Összejöhet 2024-ben? (fotó: Török Attila)

Pedig azt kevesen tudják, hogy a magyar válogatott háromszoros olimpiai bajnok ebben a sportágban, és ezzel a legsikeresebb csapatok közé sorolható labdarúgásban. De amikor van egy csapatunk, amely kint volt az Eb-n; legyőzte Horvátországot, Wales-t; Nemzetek Ligája-csoportgyőztes lett Oroszország, Törökország és Szerbia társaságában; döntetlent játszott a lengyelekkel, a franciákkal és a németekkel, hogy nincs ott az olimpián, miközben a szétesőben lévő románok például igen? Erre egyszerű a válasz.

olimpia
Az U21-es Eb keretének magja lenne adott esetben ott az ötkarikás játékokon (fotó: FERENC ISZA/AFP/Getty Images)

Kijutás

Visszakell menni 2019-ig, ahol ugyanis U21-es Eb-t rendeztek Olaszországban. Ekkor a döntőt Spanyolország Németország ellen megnyerte, míg az egyenes kieséses szakaszban (ekkor ez csak elődöntőkből állt) a románok és a franciák voltak a vesztes felek. Így nézett ki tehát a legjobb 4 mezőnye. Évek óta az U21-es Eb a kvalifikációja az olimpiai tornának, ahol ez a korosztály is játszik. Románia tehát egy jó utánpótláscsapat kiváló tornaeredménynek köszönhette idei tagságát. Ám akik az idei Eb-n jutottak 4 közé (Spanyolország, Portugália, Németország, Hollandia) ők ezzel a 2024-es párizsi olimpiára nem szereztek kvótát, azt a 2023-as U21-es Eb-n szerezhetik meg. Ugyebár idén a magyar válogatott is részt vevő volt; de se így, se úgy nem harcolhattuk volna ki Atlanta után az újabb olimpiai részvételt. Az első lépéseket azonban majd szeptemberben az Eb-selejtezőkön már megtehetjük Párizs felé, hiszen ígéretes utánpótlásunk van egyéni szinten. Viszont csapatként még nem nagyon akar összeforrni ez a gárda. Összegezve: a felnőtt válogatottnak nincs lehetősége beleszólni/belesegíteni abba, hogy kint legyünk az olimpián.

Van ugyan másik út, mégpedig sportdiplomácia terén, amennyiben olimpiát rendeznénk, szintén résztvevők lennénk, de ez már nem a játékosok dolga.

Olimpia: Amennyiben szerepelnénk…

Sajnos 3 éve múlva többen átlépik a 23 éves korhatárt. Az U23-asok mellett 3 túlkoros játékost lehet nevezni az olimpiára. Nagyon nagy szerencse azonban, hogy Marco Rossi rengeteg fiatalt épít be a csapatba. Így a túlkorosokkal együtt a felnőtt válogatott akár fele is kifuthatna a gyepszőnyegre, ám nem Marco Rossi, hanem Gera Zoltán irányításával, mivel az U21-eseknél ő a szövetségi edző.

De nézzük, hogy is nézne ki a keret. Jöjjenek azok, akik a felnőttekből idén belefértek volna a keretbe életkort nézve. Schafer András (22 éves); Szoboszlai Dominik (21 éves); Szalai Attila (23 éves); Sallai Roland (24 éves); (Idén a halasztás miatt a NOB felvitte egy évvel a korhatárt, így kivételesen a 24 évesek is szerephez juthatnak); Bolla Bendegúz (21 éves); Schön Szabolcs (20 éves). Akik éppen kilógnak ebből a korhatárból az a 25 éves Varga Kevin és a szintén 25 esztendős Kecskés Ákos.

A túlkorosak közül legnagyobb valószínűséggel Szalai Ádámot és Gulácsi Pétert vinné magával Gera Zoltán, hiszen Gulácsi 5 éve oszlopos tag, Szalai Ádám pedig kiváló vezéregyéniségéről tett tanúbizonyságot az utóbbi időkben. Csakhogy az utolsó posztra több jelentkező is akad. Willi Orbán, Fiola Attila, Nagy Ádám, Kleinheisler László vagy Lovrencsics Gergő mind alapembernek mondható játékosok. Mi ezúttal Willi Orbánt jelöljük meg példának.

Az alapkeret: Gera Zoltán az alábbi játékosoknak adta a legtöbb bizalmat az U21-es Eb-n. Bese Balázs, Deutsch László, Mocsi Attila, Balogh Botond, Kata Mihály, Szendrei Norbert, Palincsár Martin, Kiss Tamás, Szőke Adrián, Skribek Alen, Kovácsréti Márk, Hinora Kristóf, Bíró Bence, Csonka András, Bukta Csaba, Bárány Donát, Varju Benedek. A csapatból több sérült és koronavírus-fertőzött is hiányzott, evégett velük is számolva raktunk össze egy képzeletbeli 26 fős keretet.

Olimpia
Gulácsi túlkorosként szerepelne (fotó: Laurens Lindhout/Soccrates/Getty Images)

A keret

Kapusok: Gulácsi Péter, Bese Balázs, Demjén Patrik

Védők: Willi Orbán, Szalai Attila, Bolla Bendegúz, Mocsi Attila, Deutsch László, Vaju Benedek, Balogh Botond

Középpályások: Schafer András, Szoboszlai Dominik, Csonka András, Szendrei Nobert, Kata Mihály, Palincsár Martin, Hinora Kristóf, Bukta Csaba

Támadók: Sallai Roland, Schön Szabolcs, Szalai Ádám, Kiss Tamás, Skribek Alen, Bíró Bence, Kovácsréti Márk, Bárány Donát

A kezdő

Gulácsi  Orbán-Szalai A.-Balogh  Deutsch-Schafer-Szoboszlai-Szendrei-Bolla  Szalai Á.-Sallai

Mindössze 3 olyan játékos van, akik eddig nem voltak kerettagok sem a felnőtteknél: Balogh Botond, Deutsch László, Szendrei Norbert.

Mire lennénk képesek?

Az olimpia labdarúgótornájára összesen 16 csapat juthat ki. Ennek mindössze csak a negyede Európából, tehát 4 csapat, ebből kifolyólag nagyon nehéz kijutni az olimpiára. Igazságosabb mint a vb, hisz itt Óceánia is ad automatikusan egy csapatot, ameddig ugye a házigazda szintén egy válogatottat, Afrika hármat, Ázsia megintcsak hármat, a két amerikai kontinentális szövetség pedig kettőt-kettőt, így jön ki a 16.

Minden európai csapatot külön csoportba osztanak az olimpia küzdelmeiben, ennélfogva Magyarország legkomolyabb ellenfele csak a brazil és az argentin válogatott lenne. Nem lebecsülendő még Ausztrália és Mexikó sem, de az idén kijutó válogatottak közül Japán, Dél-Korea, Honduras, Egyiptom, Dél-Afrika, Elefántcsontpart és Szaúd-Arábia is verhető lenne, ennek okán akár csoport első két helyét meglehet csípni. és a sorsolástól függ, hogy a legjobb nyolc között van-e esélyünk tovább menetelni.

Szerző: Tarr Ákos, a Footballhun TV szerkesztője

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Török Attila