Valencia: így teszi tönkre egy szingapúri milliárdos

Digiqole Ad

Mikor 2014 májusában a szingapúri Peter Lim lett a Valencia új tulajdonosa, a szurkolók az utcán ünnepeltek, a nevét skandálták. Öt-hat évvel később azonban már azért vonultak utcára a Denevérek szurkolói, hogy a szingapúri tulajdonos ellen tüntessenek. Felgöngyölítjük, hogy mégis hogyan fajult el ennyire a klub helyzete, mely 2000-ben, illetve 2001-ben két BL-döntőben vett részt. Adósság, menesztett Marcelino és Garcia, elküldött kulcsemberek.

Valencia
Peter Lim hősként érkezett, de hamar megutáltatta magát (fotó: Pablo Morano/BSR Agency/Getty Images; Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Getty Images; Fran Santiago/Getty Images)

„Amúgy szívesen a kupagyőzelmet”

Marcelino, ahogyan ebben a szezonban a Bilbaót hozta fel, és produkált nagyon stabil szezont, úgy a Valenciát is kivezette a Gary Neville által vájt gödörből. Viszont 2018 őszén az idény kezdete nem tükrözte a fényes jövőt, amelyet ígért volna a csapat remek 2017-18-as bajnoki idénye. Ezáltal Lim már 2018-19-ben szeretett volna megválni a spanyol trénertől. A sportigazgató, Mateu Alemany – aki a spanyol szakvezetővel egyetemben szakmailag remek munkát folytatott a klubnál -, azonban meggyőzte Limet, hogy maradjon még a tréner. Milyen jól tette, hiszen a Valencia elképesztő tavaszt produkált.

A gondok szimbolikusan leginkább 2019. május 25-én kezdődtek, pont azért, mert aznap minden idők legsikeresebb védekezőfutballját bemutatva megverte a 2000-es- és a 2001-es BL másodikja 2-1-re a Barcelonát a Copa del Rey-ben. Történt ugyanis, hogy hiába nyert tizenegy év után ismét trófeát (akkor is a Király-kupát hódították el a valenciaiak), eme hőstett egyáltalán nem tetszett Peter Limnek. Az ok egészen egyszerű: Marcelino úgy „merészelte” komolyan venni a kupaküzdelmeket is, a tulaj szavai ellenére, hogy közben nagy versenyfutás ment a Bajnokok Ligája-helyekért, amelyben a Valencia is részt vett. „Egyértelműen meg lett mondva, engedjük el a Király-Kupát” – Marcelino kijelentése egészen sokkoló.

Valencia
Nem értékelte a tulajdonos a kupasikert (fotó: Quality Sport Images/Getty Images)

Végül azonban megszerezte a gárda a negyedik helyet, evégett Lim kissé mondvacsinált aggodalma nem nyert beteljesülést. Később egyébként Marcelino elismerte: Lim gratulációját mindössze a a BL-főtábla miatt fogadhatta, a kupasikert követően ez elmaradt… Ám a játékosok sem részesülhettek elismerésében, mivel Lim az egész kupafinálét egy privát páholyban nézte Beckhammel.

Tehát már nem először voltak problémák a menedzser és a klubot saját maga számára kizsigerelő Lim között. Még egy löttyintésnyi olaj került a tűzre, amikor nyáron elmaradtak a megfelelő erősítések. Ráadásképpen Alemany sikeres munkája sem tetszett a tulajdonosnak. Az ő és Marcelino távozásának a híre teljességgel érthetetlennek bizonyult, előbbi 2019 novemberében, utóbbi szeptemberben távozott. Végülis mindössze egy bizonyos Rodrigo, Guedes, Gayá, Parejo és Soler produkálta a jelenlegi Bilbao-edző keze alatt majdhogynem élete szezonját…

A Valencia-szimpatizánsok tüntetése Lim ellen május 8-án (fotó: Jorge Gil/Europa Press/ Getty Images)

Kétségbeesett eladások

Az az egylet, amelyik remek kapcsolatot ápolt Marcelinóval, a külső történésekből fakadóan megindult a lejtőn. A koronavírus-járványt követően kifejezetten pocsékul tértek vissza, miközben továbbra is egyre rosszabbá vált a helyzet a pályán kívül úgyszintén. Peter Lim annak ellenére, hogy első évében 53-, míg a második évadában 144 millió eurót fektetett új játékosok vásárlásába, 2020 nyarán elzárta a pénzcsapokat.

Ellensúlyozva a világjárvány okozta adósságokat, borzasztó alacsony áron kezdte elosztogatni játékosait (Torres például mindössze 23 millióért távozott a Cityhez). Mégis a legfelháborítóbb Dani Parejo esete, aki egy igazi valenciai klubikon, ő aztán soha nem hagyta volna el a Mestallát – önszántából. Szeretett klubja ugyanis elküldte őt, ezzel egy újabb fizetést megspórolva. „Nem tudom, kié a végső szó, mi leginkább a médián keresztül hallunk a történésekről” – vallotta be Parejo. A spanyol elküldése, valamint a szerződtetések teljes hiánya egyes hírek szerint csaknem lemondásra késztette az új szakvezetőt, Javi Garciát.

Csakhogy még eme drasztikus döntéseket követően is majdnem 500 millió dollár hitellel tartozott a klub; a folyamatos afférok miatt a játékosok nem fogadták el az újabb fizetéscsökkentést, de amúgy sem tartozott kevés bérrel a klub. Ezenfelül a Valencia francia nyelvű Twitter-oldala azt írta, hogy ha nem születik megállapodás a spílerekkel, akkor képtelen lesz elindulni bármely sorozatban a Los Che.

A következő ártatatlan áldozat (fotó: Fran Santiago/Getty Images)

A harmadik áldozat: Javi Garcia

Garcia menesztésekor főként azzal találkozhattunk a hírekben, hogy ez eddig, a bajnoki helyezést tekintve, a Denevérek legrosszabb idénye. Valószínű, Lim se tudna több más indokot felhozni Garcia kirúgására. La Liga-14. helyezés ide vagy oda. Javi Garcia kaotikus körülmények közepette, semmilyen költségvetésből egy nyolc meccsig tartó hazai veretlenségi szériát volt képes kihozni. Méghozzá egy olyan megtépázott társaságból, ahol üde színfoltot egyedül Soler-, illetőleg Gayá játékában lelhetünk.

Mondhatnánk, hogy „ismét az edzőn csattant az ostor”, de az ő menesztése Marcelinóéval egy kategóriába sorolandó: meghökkentő, visszataszító és érthetetlen.

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: La Liga Loca, The New York Times, NSO 1, NSO 2, Népszava

Kiemelt kép: Pablo Morano/BSR Agency/Getty Images; Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Getty Images; Fran Santiago/Getty Images