Yeremy Pino – a Villarreal újabb nagy jövő előtt álló neveltje

Digiqole Ad

Ismeretlenség után, felkapottság előtt – hétről-hétre összegyűjtjük azokat a feltörekvő labdarúgókat, akik a topfutball ütemébe belekóstoltak, de még az igazán nagy áttörés előtt járnak. Yeremy Pino 2021 májusára már meghatározó szerepet töltött be a Villarreal támadógépezetében; előtte pedig kiszorította Takefusa Kubót, és letette a névjegyét az El-ben.

Yeremy Pino
Pino lenne a spanyol Robben? (fotó: Alex Caparros/Getty Images; Jose Manuel Alvarez/Quality Sport Images/Getty Images)

Ugyan a Villarreal nehezen indította az új idényt a bajnokságban, ám Yeremy Pino első teljes szezonjában a felnőtteknél még az új csatárszerezmények, Boulaye Dia és Arnaut Danjuma színrelépésével is helyet követel magának a jobbszélen.

A Sárga Tengeralattjáró filozófiája, miképp igyekeznek hazai, vagy lehetőleg komoly spanyolországi tapasztalattal rendelkező labdarúgókat szerződtetni. Ezenkívül az utánpótlás-nevelés sem utolsó a Villarreal tervei és szempontjai közt; Santi Cazorla, Bruno Soriano és Gerad Moreno igazi büszkeségei és legendái a klubnak, illetve az akadémiának. Ám akad még jó néhány saját nevelésű játékos most a gárdában, mint Alfonso Pedraza, Mario Gaspar, Pau Torres és a legújabb tehetség, Yeremy Pino.

Kubo helyére…

Van kiknek a nyomdokaiba lépni Pino számára, ehhez az első lépéseket meg is tette az Európa-liga folyamán 2020-21-ben; az ő fejlődése szempontjából tökéletes alkalmak voltak a csoportkörös összecsapások. Feltehetőleg hamar kedvenc sorozatává is vált. A Sivasspor ellenében aratott győzelem során ölthette magára először a Villarreal dresszét, majd még azon a hétvégén a bajnokságban szintén debütálhatott. A rákövetkező héten már első találatát jegyezhette, egy bő negyedóra elég volt erre a támadónak a Qarabag vendégeként. „Őszinte leszek, nem számítottam rá – mondta bemutatkozásáról Pino a La Provinciának, aki elutasította a Barcelonát és a La Masiát, hiszen több rációt látott a Villarreal akadémiájában. – Igyekeztem a legjobbamat nyújtani, és Emery-től meg is kaptam sorra a lehetőségeket.”

Azonban nemcsak közelebb került a profi futballhoz Yeremy Pino; jó teljesítményével hozzájárult ahhoz, hogy posztriválisa, Takefusa Kubo – aki a nyáron kölcsönbe érkezett a Cerámicába a Real Madridtól – már télen távozzon. A japán csodagyereknek nem ment új klubjánál, Pino pedig lecsapott a helyére. December és január közt sorozatban kilenc meccsen vehette fel a stoplist a spanyol titán, olykor teljes félidőket végigjátszva.

Féltve őrzött kincs lett (fotó: Alex Caparros/Getty Images)

Május – fordulópont

Mire véget ért a szezon, úgy kapott egyre többször szerepet az ekkor 18 éves tehetség; májusra kezdte megismerni a nevét a futballvilág. A La Liga utolsó négy fordulójából háromszor kezdett, ami azért is nagy szó, mert a Villarrealnak őrülten kellett hajtania a BL-helyek egyikéért. Emery-nél mégis Pino kapta meg az állandó bizalmat, és nem Manu Trigueros vagy Moi Gomez.

Mint később kiderült, ez a döntés majdnem elhozta az automatikus BL-indulást a Villarrealnak, ugyanis az utolsó játéknapon Pino pazar találatával előnybe kerültek a Real Madriddal szemben, csak Benzema és Modric villanásaival nem tudtak mit kezdeni. Maradt tehát az El-döntő mint kvalifikációs lehetőség az elsőszámú európai kupaporondra.

Samu Chukwueze sérülése közrejátszott abban, hogy Pino neve továbbra is ott díszelgett a Villarreal jobboldalán az Európa-liga fináléjában is; ezáltal a ő lett a legfiatalabb spanyol, aki az első perctől a pályán tartózkodott valamelyik nemzetközi kupaporond döntőjében. Sikerült bejutni a BL főtáblájára, ráadásul ezzel a meccsel Pino már 37 összecsapáson játszhatott, ezeken hét gólt és egy asszisztot jegyezve. Nem rossz egy 18 éves sráctól.

A BL-ben is bolondítja a védőket (fotó: RvS.Media/Basile Barbey/Getty Images)

Úgy, mint Robben

A 2021-22-ben kapott negyedórás becseréléseknek ennélfogva meglett az eredménye, Pino az új szezont alapemberként kezdte. A gárda igencsak beragadt a rajtnál, pedig a jobbszélső jól kapta el a fonalat, egy gólt és három gólpasszt tudhatott magáénak hat forduló után. Ennek is köszönhető, hogy megkapta élete első behívóját az újjáépülő spanyol válogatottba; a Nemzetek Ligája négyes döntőjében ölthette magára címeres mezt két alkalommal.

Első szezonjában főként a balszélen kapott szerepet, ahonnan előszeretettel húzott befele a jobb lábára. Többek közt a Leioa és a Qarabag kapuját csakugyan így vette be, Robbent idéző technikával. Tavasz óta azonban már a másik oldalról rohamoz klubjában.

A Villarreal labdatartásra épülő stílusa természetesen bármelyik feltörekvő szélsőnek kedvezne; ha a hátsó labdajáratásból gyors ritmusváltással, néhány érintőből képes eljutni a Villarreal a támadóharmadba, akkor Pinónak is nagy az esélye kibontakozni. Márpedig az ő játékában mindig benne vannak azok a váratlan megoldások, amelyekkel a Sárga Tengeralattjáró játéka sikeres lehet. Érzi a kispasszos összjátékokat támadótársaival (az Elche elleni gólok kiváló bizonyítékai ennek), illetve egy az egyben sem utolsó. Példának okáért a Barcelonával, valamint a Real Sociedaddal szemben nem egyszer alárúgtak, amint meglódult volna a védelem mögé, utóbbi esetben egy pirosat is kiharcolt egy ilyen szituációban; prímán illusztrálja mindez, hogy az ellenfelek tartanak tőle.

Bár természetesen egyre nő a kérők száma a spanyol gyémántért, Pino új szerződése megnyugtathatta a szurkolókat és az elnököt, miszerint 2027-ig ír alá, és hosszútávon tervez nevelőklubjával. „19 évesen egy fontos láncszeme a spanyol nemzeti tizenegynek; ezenfelül megnyerte a klubbal az Európa-ligát – ismertette önfeledten a Villarreal elnöke, Fernando Roig. – Gratulálunk neki és a családjának, és arra biztatjuk, hogy folytassa a megkezdett munkát a pályafutása, illetve a Villarreal sikereinek érdekében.”

Szerző: Bózsik Tamás – főszerkesztő

Olvass további focis cikkeket nálunk!

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Alex Caparros/Getty Images; Jose Manuel Alvarez/Quality Sport Images/Getty Images

Forrás: Sportsfinding, Goal.com, Football Transfers